Toimintakertomus 2012

LOUNAIS-HÄMEEN LINTUHARRASTAJAT ry

TOIMINTAKERTOMUS 2012

YLEISTÄ

Lounais-Hämeen Lintuharrastajat ry on BirdLife Suomi ry:n jäsenyhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Forssa. Toiminta eri osa-alueilla jatkui pääosin entiseen tapaan. Yhdistyksen sääntöihin tehtiin muutoksia ja uudistetut säännöt lähetettiin Patentti- ja rekisterihallitukseen hyväksyttäväksi. Yhdistyksen toimihenkilöille laadittiin myös ohjesäännöt selventämään tehtävänjakoa ja vastuukysymyksiä. Lisäksi laadittiin yhdistyksen linturalleihin säännöt.  

LINNUSTONSUOJELU

Kiimassuon ympäristöön suunniteltuun tuulivoimapuistoon liittyen jätettiin ympäristöministeriölle valitus

Kanta-Hämeen 1. vaihemaakuntakaavan tuulipuistovarauksesta ja kirjallinen mielipide ELY-keskukselle tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Yhdistyksen aloitteesta sähköverkkoyhtiö Elenia (yhteistyöprojekti BirdLife Suomen kanssa) asensi sähkölinjoilleen Lintupajuun (kahteen linjaan), Pellilään ja Talpianjärven laskuojan varteen punaiset pallot ehkäisemään isojen lintujen törmäämistä lankoihin.

Yhdistys ruokki talvilintuja Jokioisten ja Forssan talviruokintapaikoilla. Eino Salolla oli hoidossa kanahaukka (jouduttiin lopettamaan) sekä huuhkaja (kuoli) ja Jouko Alhaisella 3 kurkea.

Tekopesiä haukoille ja pöllönpönttöjä rakennettiin ja asennettiin korvaamaan Tapaninpäivän myrskyssä tuhoutuneet. 

TUTKIMUKSET

Lintututkimusta ja –seurantaa suoritettiin edelleen aktiivisesti.

BirdLife Suomen vuoden lintu oli mustakurkku-uikku, josta alueeltamme tehtiin havaintoja viideltä vesialueelta. Pesimähavaintoja saatiin vain Jokioisten Pellilänsuolta, mutta nämä pesinnät (3) epäonnistuivat ilmeisesti supikoiran alueella aiheuttamien tuhojen takia.

Petoruutuseurantaa (1:llä ruudulla) jatkettiin.

Talvilintulaskentoja tehtiin 8:lla vakioreitillä 12 jäsenen toimesta.

Maakunnallisesti tärkeät lintualueet -hankkeeseen (MAALI-hanke) liittyen jatkettiin tehostettua tarkkailua Forssan lentokentän ja Tammelan suoran peltoalueella, Jokioisten Pellilänsuolla, Someron Pajulan-Kapilon peltoalueella ja Tammelan Pyhäjärven Hannulan- ja Pappilanlahdella sekä niiden lähisaarilla. 

Rengastustoiminta jatkui edellisvuosien tapaan. Haukanpoikasia merkittiin 76, joista suurin osa (51) oli tuulihaukkoja. Pöllönpoikasia rengastettiin 38, joista 25 oli varpuspöllöjä. Aikuisia varpuspöllöjä rengastettiin 22 sekä lehtopöllöjä 2. Alueellamme kontrolloitiin 5 aiemmin rengastettua varpuspöllöä ja 1 viirupöllö. Isoja risupesiä ja haukan tekopesiä tarkastettiin 108, pöllönpönttöjä 300, luonnonkoloja 7 ja huuhkajan pesäpohjia 16.

Poikasena rengastettiin lisäksi kurkia 1, kuoveja 3, töyhtöhyyppiä 38, tervapääskyjä 172 (pesäpoikasia 123, aikuisia 49 ja kontrolloitiin 71), käenpiikoja 7 ja varpuslintuja yli kolmesataa (esim. sinitiaisia 119 ja kottaraisia 131). Värirenkaallisia kurkia kontrolloitiin alueellamme 7.

Nelivuotisessa yhteistutkimushankkeessa, jossa tutkitaan Espanjassa, Sveitsissä ja Suomessa huuhkajanpoikasten levittäytymistä synnyinseudultaan satelliittilähettimien avulla espanjalaisten, sveitsiläisten ja suomalaisten lintututkijoiden toimesta, on Eino Salon avustuksella lähetin asennettu yhdistyksemme alueella tähän mennessä 10:lle huuhkajanpoikaselle (Suomessa on lähetin asennettu kaikkiaan 39:lle poikaselle). Tutkimusta on haitannut pahasti se, että huuhkajien vaino jatkuu Suomessa edelleen ja moni tutkimuksessa mukana ollut poikanen on löytynyt ihmisen tappamana.

TIEDOTUSTOIMINTA

Postitse lähetettävästä paperitiedotteesta luovuttiin ja vuoden 2012 alusta lähtien yhdistyksen tiedotustoiminta tapahtui Tiira-lehden ja yhdistyksen kotisivujen välityksellä. Yhdistykselle perustettiin lisäksi Facebook-sivut (www.facebook.com/lintuharrastajat). Yhdistyksen jäseniä oli radiolähetyksissä (Jouko Alhainen, Juha Oravainen ja Eino Salo) ja paikallislehtien artikkeleissa mukana muutaman kerran.

JÄSENET, HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT

Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 123. Jäsenrekisterin pito ja jäsenmaksujen periminen oli BirdLife Suomen hoidettavana.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Reijo Leino ja varapuheenjohtajana Eino Salo. Hallituksen muut jäsenet olivat Jorma Kettunen, Kauko Sippo ja Annika Tatterbach.

Muut toimet jakautuivat seuraavasti: taloudenhoitaja Juha Oravainen, toiminnantarkastajat Heikki Järvinen ja Pekka Virtanen (varalla Vesa ja Merja Toivonen), linnustonsuojeluvastaava Jouko Alhainen, aluevastaava Annika Tatterbach, IBA-aluevastaava Reijo Leino, petolintuvastaava Eino Salo, talvilintuvastaava Jorma Kettunen, kotisivuvastaavat Jorma Kettunen ja Annika Tatterbach, Facebook-vastaava Kauko Sippo, retkivastaava Reijo Leino, retkikummit Reijo Leino, Eino Salo, Reijo Voutilainen, yhdistyksen  edustajat BirdLife Suomen edustajistossa Reijo Leino ja Eino Salo.

KOKOUKSET

Yhdistyksen virallisia kokouksia oli kaksi. Vuosikokous pidettiin 21.3. ja paikalla oli 11 jäsentä.  Syyskokouksessa 27.11. oli läsnä 10 henkilöä. Hallitus kokoontui vuoden aikana 5 kertaa. Kokouksista laadittiin lyhyet yhteenvedot kotisivuille. Yhdistyksen edustaja osallistui BirdLife Suomen edustajiston yhteen kokousviikonloppuun. Pitkästä aikaa myös aluerariteettikomitea (ARK) aktivoitui ja hyväksyi jalohaikara- ja lapinuunilintuhavainnot.

RETKET, RALLIT JA MUU TOIMINTA

8.1. Talvipinnaralli, mukana 18 henkeä 7:ssa joukkueessa, jotka havaitsivat yhteensä 40 lajia. Voiton veivät Anja Mytkäniemi, Annika Tatterbach ja Aila Tuomi 33 lajilla.

24.1. BirdLife-yhdistysvierailu; toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa ja MAALI-hankkeen koordinaattori Timo Metsänen, läsnä 4 hallituksen jäsentä.                                           

26. – 27.1. BirdLife Suomen järjestämään pihabongaukseen osallistuttiin yhdistyksen alueella 152 pihalla, joilla havaittiin yhteensä 41 lajia keskiarvon oltua 9.2 lajia/piha.

15.2. Lintuilta museolla, läsnä 14 jäsentä.

9.3. MAALI-palaveri museolla, 6 osallistujaa.

14.3. Lintuilta museolla, läsnä 14 jäsentä.

21.3. Vuosikokous museolla, 11 jäsentä.

22.3. Pöllöilta Hämeen luontokeskuksessa Eino Salon johdolla, yli sata kuulijaa.

1.4. - 30.9. Yhdistyksen 1. Ekopinnaralliin osallistui 15 ekoilijaa havaiten yhteensä 180 lajia ja voiton vei Aila Tuomi 160 lajilla.

29.4. Huhtirallissa havaittiin yhteensä 108 lajia 7 joukkueen ja 14 osallistujan voimin. Voittajia olivat Jorma ja Marja Kettunen 80 lajilla.

5.5. Tornien taistoon yhdistyksen joukkue osallistui Kortejärven tornissa havaiten 66 lajia (sijoitus 103.). Lisäksi kisattiin Pehkijärven tornissa (56 lajia, 174.), Lintupajun tornissa (53 lajia, 194.) ja Kaukolanharjun näkötornissa (48 lajia, 229.). Joukkueissa oli havaitsijoita yhteensä 17.

25.-27.5. Koijärven tarkkailuviikonloppuun osallistui 6 tarkkailijaa ja he havaitsivat 52 lajia.

9.6. Yölaulajaretkeen osallistui 6 kuuntelijaa.

18.8. Kesätapaamiseen Tammelan kunnan Oksjärven mökillä osallistui 11 jäsentä.

9.9. Koko perheen ’Luonto liikuttaa’ -retkipäivä Elonkierrossa, jonka runsaasta kolmestasadasta osallistujasta 120 kävi yhdistyksen linturastilla.

16.9. Retki Someron lintupaikoille, 9 osallistujaa.

6.-7.10. Eurobirdwatch-viikonloppuna havaintoja keräsi 15 tarkkailijaa.

28.10. Lokarallissa oli mukana 15 rallaajaa 7:ssä joukkueessa havaiten yhteensä 59 lajia. Voittajia olivat Jorma ja Marja Kettunen 42 lajilla.

2.11. MAALI-palaveri museolla, mukana 7 henkeä.

3.-4.11. BirdLife’n Joutsenbongauksessa saatiin alueeltamme 57 henkilöltä havainnot yhteensä 942 laulujoutsenesta (mahdolliset päällekkäishavainnot pois lukien).

27.11. Syyskokous FSOP:n kokoustilassa, 10 jäsentä paikalla.

10.12. Yhdistyksen pikkujoulut vietettiin Ypäjällä Loimijokigolfin ravintolassa 16 jäsenen läsnä ollessa.

Lisäksi vuoden aikana yhdistyksen retkikummit järjestivät linturetkiä ja olivat pyydettäessä mukana useassa järjestetyssä tapahtumassa.

Runsaslukuisin lintutapahtuma alueellamme tapahtui, kun Juha Oravainen löysi Lintupajusta 20.4. Suomessa vain muutaman kerran havaitun arohyypän, joka keräsi paikalle yli 300 bongaria kahden päivän aikana.

Niittysuohaukka pesi alueellamme onnistuneesti toisen kerran, tällä kertaa Ypäjällä. Jokioisilla lähellä viimevuotista onnistunutta pesintää oli myös pesinnän yritys, mutta se epäonnistui tuntemattomasta syystä juhannuksen tienoilla.

Lintutorneihin kohdistuvat vahingonteot jatkuivat. Tällä kertaa kohteena oli Pellilänsuon torni, josta oli hajotettu kaiteita ja lattiaa. Ne korjattiin pikaisesti. Yhdistyksen kaikki tornit tarkastettiin kesän aikana ja laadittiin lista kunnostustarpeista. Tornit varustettiin myös varoituskylteillä, että nousu torneihin tapahtuu omalla vastuulla.

TALOUS

Tulot koostuivat jäsenmaksuista ja korkotuloista. Menoja aiheuttivat BirdLife Suomi ry:n jäsenmaksu, jäsenten muistamiset, kokoukset, pikkujoulut ja muut tilaisuudet, kotisivut, linnunruuat, tiemaksu, vakuutukset (kaukoputkivakuutus, lintutornien palovakuutus ja uutena talkoovakuutus), lintutornien varoituskyltit, kaukoputken korjaus ja lintuhoitokulut.