Keskustelu

Eino SaloHoidossa olleet linnut11.12.2018 21:33
Hoitoon toimitettuja lintuja on ollut muutama:Loukkaantunut(siipi poikki) tämän vuoden kesällä syntynyt rengastettu varpushaukka-naaras.Tapani Kauniston Tampereella rengastama lintu.Lintu oli
niin pahoin loukkaantunut ,että jouduttiin lopettamaan.Vähämäen Tapsa haki linnun Ypäjältä 27.9-18 ja toimitti renkaan tiedot Rengastustoimistoon

.Suopöllö fl.1.10.-18 Ypäjältä myöskin
löytynyt,siipensä murtanut yksilö,jouduttiin lopettamaan,toimitettu/lahjoitettu Lounais-Hämeen Luonnonhistorialliselle Museolle
.
Pyydystetty,rengastettu ja vapautettu
1kv koiras-lehtopöllö. Kuuman Hevostalleilta sisätiloista20.11-18 .Hyväkuntoinen lintu. Linnusta ilmoitti Anssi Kantonen.

Lehtopöllö Papinsillantie,Tammela
Törmännyt todennäköisesti autoon,ja jäänyt tielle,josta Niko Rasila otti talteen ,ja toimitti minulle hoitoon.
+2kv naaraslintu,renkaaton,vähän tokkurainen,mutta painoltaan hyväkuntoinen ja ehjä lintu,Rengastin ja vapautin linnun 8.12-18

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut11.12.2018 21:36
Ps. Ypäjältä löytynyneen suopöllön hoitoon toimitti myös Vähämäen Tapsa!

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut12.12.2018 7:00
Papinsillantieltä löytyneen lehtarin löytöpäivä oli 4.12

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut10.2.2019 18:58
Nälkiintyneitä lintuja on tullut tänä talvena
tietooni yllättävän vähän, liekö syynä lumi joka nopeasti peittää alleen jo menehtyneet?Oikeastaan ainoa nälkiintynyt petolintu on ollut Joukon
Humppilasta löytämä sarvipöllö.
Sarvipöllöhän on suopöllön kanssa lajeja,joiden pitäisikin muuttaa talveksi alueeltamme etelämmäksi.Lehtopöllö on kolmas pöllölajimme,joka ei alkujaan ole luotu paksuille lumipeitteille.Sillä on onneksi apuna ravinnon monipuolisuus,elikkä myös linnut ovat sen normisaalista,jyrsijöiden puuttuessa.Kysymys onkin,kuinka hyvin tälläisen lumitalven jälkeen pesivät paksuun lumeen tottuneet huuhkaja,viiru-ja helmipöllö?Odotan mielenkiintoista pöllö-kevättä.

Tapani VähämäkiRe: Hoidossa olleet linnut11.2.2019 14:55
Paksu pehmeä lumikerros on oivallinen peitto myyrille.Varsinkin kun ei ole lainkaan jäistä hankea välissä.Pöllöt pääsevät nappaamaan saaliin kun se nousee hangesta tai rapistelee hangen alla.Mutta mitä nyt kun on vetinen hanki ja se jäätyy?

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut18.2.2019 8:32
Paljon paremmat mahkut karvakansalla kuitenkin hangen alla.Kunpa tuo lumen paksuus pysyisi huhtikuun alkuun asti.

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut26.3.2019 8:44
Myyrätilanne näyttää vielä hyvältä! Tätä kirjoittaessani26.3 lumipeite on pysynyt, ja terminen kevät alkanut/ alkamassa.Myöskään nälkiintyneitä lintuja ei ole tullut tietooni/ hoitoon.

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut6.12.2019 16:59
Vuosi 2019 heinä-joulukuu:
Ekat apua tarvitsevat linnut tulivat
15.7 Hanttulantieltä Ypäjältä
Linnusta ilmoitti Mari Yli-Jaakkola,jonka pihalle loukkaantunut1 kv. nuori tuulihaukka oli hakeutunut.Lintu oli rengastettu 19.6.2019 Salossa pesäpoikasena Jenni Lindstetin toimesta. Matkaa rengastuspaikalta Ypäjälle kertyi 42 km.Noudin linnun,ja totesin toisen siiven olevan miltei irtipoikki.Lopetin linnun.

.Viikkoa myöhemmin ,samalta Hannttulantieltä,naapuritalosta, tuli ilmoitus loukkaantuneesta haukasta.Ilmoittaja Salla,sukunimi jäi kiireessä kysymättä.
Lintu oli 1kv. nuori tuulihaukka, myöskin, loukannut toisen siipensä ja jalkansa.Ei rengasta.Niin pahasti loukkaantunut,että jouduin päästämään Lintujen Taivaaseen tämänkin..

Elokuun alussa tuli ilmoitus Jokioisilta Ruokosuontieltä löytyneestä tervapääskystä.Menin paikalle ,ja totesin terviksen poikaseksi,jonka oli tullut kuuma jossain pesäpaikassaan ,peltikaton alla? Linnun löytäjä Eija Kallioinen ,oli hyvin huolissaan linnusta,ja sainkin houkuteltua hänet ottamaan linnun kasvatettavakseen!
Eija selviytyi tehtävästään tosi hyvin ja 16.8 tervis vapautettiin .Sitä ennen se kuitenkin rengastettiin Teija Hämäläisen toimesta!

Muutama päivä kului, ja helteiden jatkuessa taas löytyi tervapääskyn poikanen työpaikaltani Parmarinelta.
Kiikutin linnun kotiin ja soittelin Eija Kalliolalle,josko häntä kiinnostas toinenkin elätti,hoidettavaksi?
Vastaus oli myönteinen, ja tervis pääsi osaavaan hoitoon.Syyskuun 6. päivä oli terviksen vapautuspäivä,ja se ehti kuin ehtikin muiden terviksien matkaan.
Teija Hämäläinen rengasti tämänkin linnun.


15.8.2019 tuli ilmoitus Loimijoesta noukitusta haukasta.Noudin linnun rannasta.Lintu oli samana kesänä syntynyt 1kv. varpushaukka-naaras,joka oli ilmeisesti törmännyt johonkin,ja pudonnut veteen.Venekunta,johon kuului Jenna Toivonen ja kumppanit,olivat sen sieltä haavilla noukkineet,ja odottivat rannassa sovitussa paikassa.Lintu aristi toista siipeään ja jalkaansa,mutta näytti "murtumattomalta"muuten.Lintu lepäsi ja ruokaili hoteissani ,kunnes 24.8 vapautin linnun rengastettuna Paloniittyyn.

18.8. 2-tieltä Hävittäjien varalaskupaikalta Jokioisilta,löytyi autoon törmännyt tänä kesänä syntynyt(1kv) hiirihaukka-koiras.
Linnun toimitti hoitooni Humppilalainen Veli-Matti Hintsanen.Haukka oli törmäyksessä satuttanut vasemman siipensä kyynärpään,joka oli pahasti turvonnut,ja varmasti kipeä.Lisäksi linnun suusta tuli muutamia tippoja verta,mikä kertoo sisäisistä verenvuodoista,eikä mikään hyvä asia todellakaan!Lepo ja paikallaan olo olisi nyt tärkeintä toipumisen kannalta,linnun paino oli kuitenkin normirajoissa ,eikä pakkoruokkiminen olisi tarpeen.Minulla oli vielä varpushaukkakin kotona hoidossa,joten jaoin häkin väliseinällä kahteen osastoon.Otin yhteyttä "rengastajaharjoittelijaani",Riika Oksaseen,jolla on Tammelan Taipaleella tyhjillään ulkokanala.Riika suostui ottamaan hiirihaukan hoitoonsa,mutta ensin hiukan kunnostimme kyseisen kanalan verkkoja.Kanala oli mitoiltaan n.15 m pitkä,5 m.leveä ,ja 3 m korkea. Siellä kelpasi hiirihaukan olla, ja oli hyvä seurata sen lentokyvyn palautumista.
30.8 hiirihaukka oli valmis vapauteen.Riika vielä harjoitushommana suoritti linnun rengastuksen ja mittauksen.Hienosti kävi,niinkuin vapautuskin!Lintu vapautettiin Tammelaan,koska kyseessä oli muuttava lintu,ja muita muuttavia hiirihaukkoja oli maisemissa.

23.10 Forssalainen Veijo Saukonniemi ilmoitti lehtopöllöstä, jonka oli noukkinut 10-tieltä Kaukjärven levähdyspaikan lähistöltä.Oli koettanut ruokkia sitä tarjoten kalaa ja auringonkukan siemeniä!Ei ollut kelvannu.Noudin linnun ja totesin sen tämän kevään 1kv koiraslinnuksi. Lintu aristi vähän oikeaa jalkaansa.Paino oli tosi alhaalla,joten jouduin aloittamaan pakkosyöttämisen jauhelihalla.Lintu kuntoutui hyvin, ja lopulta söi sille tarjoamani metsähiiren ihan itse! Rengastin ja vapautin linnun löytöpaikan lähistöllä olleeseen peltosaarekkeeseen 1.11.

6.11 Forssalainen Erja Lehtovirta ilmoitti naakasta joka ei lentänyt.Kävin pyydystämässä naakan,ja otin sen yöksi tarkkailuun.Tarjosin sille ruokaa ,jota se vähän söikin.Aamulla tarkastin sen paremmin ,ja totesin vasemman siiven murtuneen ranteesta ja vasemman jalan myös vioittuneen,ilmeisesti törmäyksessä autoon,Totesin linnun olevan lopullisesti niin vioittuneen ,että Lintujen Taivas oli ainut järkevä ratkaisu tämän nuoren naakan kohdalla..

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut6.12.2019 17:05
JK.Jokioisilta oleva tervapääskyjen hoitaja on Eija Kalliola,ei Kallioinen,niinkuin vahingossa kirjoitin.Pahoitteluni!

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut10.12.2019 10:25
ja tuo Saukoniemi yhdellä n-kirjaimella

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut15.3.2020 12:39
Tämän vuoden ekat hoitoon tuodut linnut olivat 2 viirupöllöä,joista molemmista Jouko Alhainen sai tiedon 2-3.3 välisenä iltayönä.Ensimmäinen, 2kv naaraslintu(v.2019 keväällä synt.)löytyi Urjalasta 9-tien varresta.Läheltä Raikon luonnonsuojelualueen risteystä.Oli törmännyt autoon. Toisen viirun, 3kv koiras,(ennen v.2018 synt.) Jouko nouti Portaasta. Lintu oli törmännyt johonkin verkkoaitaan,ja mennyt tärskystä lentokyvyttömäksi.Jouko ja Aila Alhainen toivat linnut minulle Paloniittyyn 3.3. Linnut olivat molemmat tosi painavassa kunnossa,mikä kertoo ravintotilanteen olevan vähintäänkin hyvän. Raikon "nuorikolla "oli nokassa pieni murtuma,josta johtuen aivotärähdys. Toista silmäänsä se piti kiinni,ja aristi toista jalkaansa, oikeaa joka oli saman puoleinen kuin muurautunut silmäkin. Törmäys autoon oli ilmeisemmin tullut juuri linnun oikealle puolelle.Siivet onneksi aivan ehjät! Portaan lintu näytti suht koht ehjältä,mutta poti todennäköisesti aivotärähdystä ,sekin.Molemmat linnut olivat renkaattomia.Ikä-ja sukupuolen määritykset perustuvat höyhenpukuihin ,ruumiinpainoihin ja siipimittoihin.Huom. vaikka naaraslintu oli paljon nuorempi,sen siipi oli 355mm, kun vanhan koiraan siipi oli 340mm.Naaraat kun ovat miltei poikkeuksetta petolinnuissa kookkaampia. .Oksasen Riika otti Portaan viiru-koiraan hoitoihinsa isoon lentohäkkiin. Raikon pahemmin loukkaantunut jäi minulle Paloniittyyn pienempään toipumishäkkiin.Portaan lintu söi hyvin sille tuodut hiiret,ja oli vapautuskunnossa 7.3. Palautimme sen löytöpaikalle,mutta sillä ei ollut oikein aikomustakaan jättää seuraamme(hyvä ruoka ja viihtyisät tilat) joten jouduin vähän hus,hus",husuttelemaan" lintua,ennenkuin se lähti.Oli tosi peloton ja luottavainen ,vanhaksi linnuksi! Raikon nuorikko siirrettiin nyt Riikan lentohäkkiin,ja Riikan hoivissa lintu saatiin vapautuskuntoon 14.3 ! Vapautimme linnun myös lähelle löytöpaikkaansa,Raikon luonnonsuojelualueen rajalle.Komeasti lintu lähti ja oli luonnollisen arka,kun koetimme sitä lähestyä maastossa. Kiitokset hoitoprojeen osallistuneille:Jouko

Eino SaloRe: Hoidossa olleet linnut15.3.2020 12:44
Kiitokset hoitoprojeen osallistuneille:Jouko &Aila Alhaiselle,Aila Tuomelle,Riikalle,Otolle,Hannu-Matille ja Antille.

Reijo LeinoRe: Hoidossa olleet linnut16.3.2020 18:58
Iso peukku itsekullekin!Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: