Keskustelu

TietämätönKaukoputken hankinta lahjaksi.21.1.2020 7:51
Moi.
Naisystäväni harrastaa lintujen bongailua, ja on jo pitkään tahtonut kaukoputkea, kun hänen kiikarit ei riitä pidemmille etäisyyksille tarkkailuun. Joten olen aikomuksissa ostaa hänelle kaukoputken lahjaksi. Itselläni ei ole tästä harrastuksesta juurikaan tietoa ja netistä yritin lukea minkälainen kaukoputki olisi ok.
Kovin kalliiseen ei tällä hetkellä rahkeet riitä, mutta nyt tahtoisinkin kysyä olisiko joku näistä kelvollinen harrastajalle, joka käy satunnaisesti lintuja bongailemassa?
https://www.rajalacamera.fi/vanguard-endeavor-xf-80a-20-60x-slik-pro-400dx-504qf-ii
https://www.rajalacamera.fi/nikon-prostaff-82-a-jalusta-kit
https://www.rajalacamera.fi/nikon-prostaff-60-a-jalusta-kit
Alan harrastajilta mielestäni saan luotettavemmat vastaukset, kuin kaukoputken myyjältä, joka vain tahtoo minun ostavan. Joten kiitän jo etukäteen vastauksistanne.

Toivottavasti tästä on jotain apuaRe: Kaukoputken hankinta lahjaksi.21.1.2020 17:22
Yhdestäkään linkkaamistasi putkista minulla ei ole kokemusta, mutta vastaan silti.

Jos naisystäväsi katselee hyvin satunnaisesti lintuja, joku noista ehdottamistasi putkista riittänee. Jos hän on innostunut harrastuksestaan ja haluaa kehittyä lintujen tunnistuksessa, hänen kannattaa hankkia heti parempi putki.

Aktiiviharrastajien putket liikkuvat hintaluokassa 2000-3000 euroa. Jotenkin en jaksa uskoa, että alle 500 euron hintaluokassa olisi laadultaan hyviä putkia. Jalustaan kannattaa myös satsata. Jos jalusta ei ole tukeva, edes hyvällä putkella ei tärinän takia näe mitään.

Esim. Kowalla ja Opticronilla on noin tonnin putkia, joiden pitäisi olla laadultaan jo ihan hyviä. Toki siihen on vielä ostettava jalusta ja pää eli hinta tuplaantuu ajattelemastasi budjetista. Mitä, jos ostaisitte sen yhdessä? Hyvällä putkella kyllä pärjää sitten seuraavat 20 vuotta. Käytettyjäkin putkia kannattaa katsella, mutta niitä ei kauheasti liiku.

Foto-Fennica ja Lintuvaruste ovat liikkeitä, joissa on asiantuntemusta kaukoputkista. Kaukoputkea olisi aina hyvä päästä itse kokeilemaan ennen ostopäätöstä.

Jos päädyt johonkin noista kolmesta, ottaisin jomman kumman 80-millisistä. Kokeilematta vaikea sanoa mitään, mutta kuvittelisin niiden valovoiman olevan parempi.

LisäksiRe: Kaukoputken hankinta lahjaksi.23.1.2020 15:06
Kiikarilla pärjää pitkälle. Linnut ovat myös luontoliikunta- ja kuulohavaintoharrastus.
Kallis kaukoputki kannattaa siis hankkia harkiten. Sen saloista pääsee hyvin jyvälle muita harrastajia tapaamalla. Tervetuloa!

TietämätönRe: Kaukoputken hankinta lahjaksi.24.1.2020 14:52
Kiitoksia vastauksista. Helpottaa paljon kuulla mielipiteitä ihmisiltä, jotka näistä asioista tietävät. Täytyy nyt huolella harkita, minkälaiseen päätökseen tässä asiassa tulee päädyttyä.

Noita putkia ja jalustoja käyttänytRe: Kaukoputken hankinta lahjaksi.29.1.2020 17:30
Vanguardista en tiedä, mutta Nikonin 82-millistä olen käyttänyt kolmisen vuotta kunnes vaihdoin sen "parempaan". Tuo ei ole mikään kärkiputki, mutta hintaisekseen vallan toimiva laite. Zoomatessa pitää koko ajan tarkentaa, eli huippulaitteista poiketen fokus karkaa muualle. Tämä ei ole mikään showstopperi sillä tarpeen tullessa ongelma on kierrettävissä kahden käden tekniikkaa käyttäen.

Näistä vaihtoehdoista valitsisin noiden 80-millisten väliltä. Optiikan erottelukyky on fysikaalisessa mielessä kiinni etulinssin halkaisijasta ja suurempien linssien tarkan työstämisen asettamat vaatimukset tuotantoketjulle näkyvät hinnassa eksponenttifunktion muotoisena. Toki huonolla hionnalla tai vaikkapa lämpövenyvällä rakenteella, mistä tahansa linssistöstä saa sumean.

Minulla sattui kamerahommien puolesta entuudestaan olemaan tuo samainen jalusta, joten luonnollisesti ajattelin käyttää sitä myös kaukoputken alla. Yhdistelmä osoittautui kauniisti sanottuna lähinnä käyttökelvottomaksi johtuen mm. jalustan huterasta rakenteesta ja alumiinista valmistusmateriaalina. Kiikarilla näkee paremmin kuin tätä kombinaatiota käyttäen, joten Nikon jäi kaapin perälle.

Hankin jossain vaiheessa järeähkön hiilikuitujalustan valokuvauskäyttöön ja siinä yhteydessä kaivoin taas putken jostain kaapin pohjalta ja aloin käyttää hiilikuitujalustaa kaukoputken alla. En ole kokenut minkäänlaista tarvetta edes koskea mainittuun alumiinijalustaan tämän jälkeen. Samassa yhteydessä selvisi myös, että Nikon tosiaan on hintaisekseen yllättävän toimiva putki ja että aiemmat ongelmat aiiheutuivat suurelta osin kolmijalan ja videopään kehnoudesta.

Hyvä (mielellään nestevaimennettu) videopää on tärkeä osa kokonaisuden sujuvan käytön kannalta. Nestevaimennettu videopää ei ole juuri kalliimpi kuin kitka- ja/tai jousivoimaan perustuvat, mutta painoa niissä valitettavsti tuppaa olemaan merkittävästi enemmän.

Omista virheistä oppineena lähtisin nyt liikkeelle alhaalta ylöspäin eli ensin kelvollinen tukeva hiilikuitujalusta, siihen hyvä videopää ja sinne nokkaan keikkumaan vaikkapa tuo Nikon 82-millinen. Putken voi sitten päivittää myöhemmin, elleivät ominaisuudet täytä vaatimuksia eikä siinä vaiheessa enää ole tarvetta koko ketjun uusimiselle.

Gitzo (Manforotton omistuksessa, mutta toimii omalla brändillään) on jalkojen mersu, mutta hinnakas, Manfrotto on hieman edullisempi laatuvalmistaja ja myös Siruilla on ilmeisen hyviä ja kohtuuhintaisia kolmijalkoja. Videopäissä katselisin Manfrottoa tai Siruita. Gitzolla ja Swarovskilla on myös omat päänsä, mutta ainakaan Gitzon päät eivät hipelöinnin perusteella ole olleet kovin vakuuttavia.

Siruin vh10x-videopää on laajalti käytetty (ei omakohtaista kokemusta) eli lienee hyvinkin kelvollinen kaukoputkikäytössä. Siinä on edeltävään vh10-malliin lisätty pannausuunnan kitkakoneisto, joka on kyllä melko välttämätön kaukoputkikäytössä.

Kauppiaita voi kuunneella, mutta tietynlainen filtteri pitää vastaanottimessa olla, koska he eivät tietenkään ylistä naapurikaupan edustamia tuotteita. Ylempänä mainitusta suuresta kamerakaupasta en enää lähtisi laitteita hankkimaan vaikka nuo omani olen sieltä ostanutkin. Edellä mainittuja lintuharrastusalan liikkeitä vetävät erittäin kokeneet lintumiehet, jotka tuntevat optiikan ja käyttöolosuhteet sekä antavat opastusta silloinkin kun kaikki ei mene kuin elokuvissa.

TietämätönRe: Kaukoputken hankinta lahjaksi.29.1.2020 20:27
Noniin. Tulipas perusteellinen vastaus. Hienoa. Ja kiitos.
Nyt kun olen tutkinut hieman lisää jalustoja, niin mahtaisiko tämä olla parempi tuon Nikon putken yhteyteen?
https://www.kameraliike.fi/product/sirui-r-2004-kolmijalka-+-vh-10-videopaa/SiruiR2004VH10
Tuo ei nyt ole kaikkea sitä, jota tuossa aikaisemmassa viestissä on mainittu, mutta budjetin rajoissa on jostain vähän karsittava.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: