Keskustelu

kotkalajiKotkalaji24.3.2020 20:53
Oliskohan mahdollisesti aika jo lopettaa tämä kotkalajipelleily, mikäli havaittu kotka on määritetty mm. merikotkaksi!

Ei voi olla niin tärkeää saada nimi näkyviin jonnekkin, vain sen vuoksi, että menevät muuten salatuiksi.

Ehdotan, että joku tiiran havaintovastaavista laittaa myös kotkalajin automaattisesti salatuksi, mikäli muuten homma ei toimi.

Reijo LeinoRe: Kotkalaji25.3.2020 16:20
Nimimerkki "kotkalaji" viitannee tiettyyn havaintoon tässä lähiaikoina.
Kyseinen havainnoitsija sai nimensä näkyville pelkästään jo niillä hanhilla, jotka mainittu kotka säikytti ilmaan...
Kyseisen havainnoitsijan tuntien en usko lainkaan, että kyse olisi nimen näkymisessä jossain.
En näe tässä sen enempää ongelmaa kuin pelleilyäkään.

Kauko SippoRe: Kotkalaji25.3.2020 17:12
Esimerkkejä on tässä ollut useampia.
Hyväksytään suosiolla, että havainto menee salatuksi, eikä keksitä kiertoilmaisuja.
Linnut ja tutkimustulokset ne kuitenkin on ne tärkeimmät, joten reippaasti vaan havaintoja tiiraan niin arkisista kuin arvokkaammistakin lajeista.
Ja itsekin saa halutessaan arkaluontoiseksi katsomansa salata...

Lajiton kotkaRe: Kotkalaji25.3.2020 19:16
Niin erityisesti ongelma jää jos näitä ns. kotkalaji havaintoja ei edes jälkikäteen muuteta oikeaan lajiin, jolloin vielä enempi korostuu tämä turhanpäiväinen pelleily ja sen haitat. Mutta luten Kauko Sippo tuossa yllä kertoo, niin kyseessä on kiertoilmaisu, joka näyttää nyt hieman levinneen siitä, että sitä aiemmin käytti lähinnä yhden alueen harrastaja.

Kotkalaji kun kuuluu niille havainnoille, joissa oikeasti ei ole kyety määrittämään lajia edes suvulleen.

Vesa ToivonenRe: Kotkalaji27.3.2020 13:10
Vilkaisin miten muilla yhdistyksillä meri- ja maakotkan salaus toimii: Tringa merikotka 1.3.-15.8. ja maakotka 1.5.-15.9. , vastaavasti Kanta-Häme 1.5.-15.8. ja 1.5.-15.9., Pirkanmaa 1.5.-1.9. ja 15.3.-1.9., Pori merikotka ei salausta ja maakotka 1.5.-15.8. sekä Turku vastaavasti ei salausta ja 1.5.-15.8. Tältä salaus Tiiran Perushaun kautta suunnilleen näyttäisi olevan. Minun mielestäni merikotka ei tarvitse salausta meilläkään, kunhan nyt ei pesäpaikkaa ilmoita, jolloin voi tehdä salauksen itse. Maakotkan tapauksessa voisi tehdä vuodenaikarajoituksen muista mallia ottaen.

Kauko Sippo Re: Kotkalaji27.3.2020 20:10
1) Merikotka oli vain esimerkkilaji. Jos mikä muu tahansa havainto menee automaattisesti salatuksi, annetaan sen mennä. Siellä se on Tiirassa tieteen käytössä ja lintuparka rauhassa.
2) Saadun palautteen ansiosta hallitus miettii paraikaa merikotkan salauksen muuttamista. Antakaa mielipiteitten kuulua kaikista mieltä askarruttavista lintuasioista.

Juha ORe: Kotkalaji27.3.2020 22:12
Olen pahoillani, että aiheutin tällaisin polemiikin ilmoituksestani. Taisi siinä olla hieman taka-ajatuksena herättää keskustelua salausnormeista. Sävy hieman yllätti, mutta lupaan olla jatkossa potkimatta aidan yli. Siirrän tämän tyyppiset keskustelun aiheet suljetuimpiin ryhmiin avoimelta kentältä.

merikotkaRe: Kotkalaji27.3.2020 23:51
Asia ei liittynyt varsinaisesti yhteen tiettyyn havaintoon, vaan siihen, että huono tapa oli laajenemassa. Mikäli tapa laajenee, niin vuosien päästä voi olla haasteellista erotella oikeasti määrittämättömät virheellisesti ilmoitettuista.

Liian närkäs avaus toki vei keskustelun väärälle linjalle, mikä ei ollut tavoite tietenkään.

Kauko SippoRe: Kotkalaji2.5.2020 18:37
Muutenkin täytyy pitää tiede oman nimen edellä. Jos merkitsee Tiiraan jonkun näkemänsä harvinaisuuden, kannattaa samalta paikalta merkitä muutkin linnut.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: