Talvilinnut 2020-21


Talvikausi 2020-21 alkoi leutona ja lumettomana, minkä johdosta yhdistyksemme alueella havaittiin joulukuussa useita viivyttelijöitä. Urjalan Valajärvellä viihtyi vielä itsenäisyyspäivän aikoihin paljon vesilintuja kuten uiveloita, tukkasotkia ja alleja. Tammelan Pyhäjärvellä havaittiin pilkkasiipiä ja kanadanhanhia. Joulukuun puolivälissä lenteli västäräkki Urjalan Kortejärvellä ja kuun lopussa sinisuohaukka Humppilassa. Marjalinnut olivat lähes täysin kateissa. Joulukuussa tehtiin tilhestä kolme havaintoa ja räkättirastaasta vain yksi. Käpylintuja ei havaittu koko talven aikana.

Lunta ja pakkasta saatiin joulukuun lopulla jonkin verran ja vuosi 2021 alkoikin vähän talvisemmissa merkeissä. Suurin osa järvistä jäätyi, mutta sulapaikat houkuttelivat vesilintuja vielä tammikuussakin. Loppiaisena havaittiin alli Urjalassa ja muutamaa päivää myöhemmin mustalintu Loimijoella aivan Forssan keskustassa. Harmaahaikarasta, sepelkyyhkystä ja uuttukyyhkystä tehtiin havaintoja vielä tammikuun ensimmäisellä puoliskolla. Kirjaimellisesti väriä tammikuuhun toi talvihavainto kuningaskalastajasta 20 vuoden tauon jälkeen.

Tammikuun puolivälissä lumen määrä lisääntyi, pakkanen kiristyi ja vesilinnut katosivat. Mielenkiintoa lintutyhjiöön toi vaulammilainen rypsipelto, joka veti puoleensa satojen urpiaisten, hemppojen ja tiklien sekaparven. Pellolta löytyivät myös vuoden ensimmäiset pulmuset.

Helmikuun kolme ensimmäistä viikkoa kului kylmissä ja lumisissa merkeissä. Lintumaailma ja lintuharrastajat viettivät hiljaiseloa. Helmikuun viimeisellä viikolla lämmin eteläinen ilmavirtaus heitti Suomeen Saharan hiekan lisäksi ensimmäiset kevätmuuttajat. Kiuruja, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä saapui Lounais-Hämeeseen asti. Leudot helmikuun viimeiset päivät innostivat pöllötkin aloittamaan soitimensa.

Kaikkiaan talvikuukausien (joulu- tammi- ja helmikuu) aikana yhdistyksemme alueella havaittiin 84 lintulajia, joka on yksi enemmän kuin edellisenä talvena.