Lokaralli 28.10.2012, klo 9-15

Edellisen päivän strategianeuvottelussa olimme suunnitelleet aloittavamme rallin Salmistonmäeltä ja etenevämme sieltä Pyhäjärven paikoille, mutta aamun sankka sumu pisti suunnitelmat uusiksi. Aloitimmekin kaupunki- ja metsäkohteista, joissa ei näkyvyyttä tarvita niin paljon.

Klo 8.50 näimme Rantapuistossa pähkinähakin. Päätimme odottaa, että kello tulee yhdeksän ja hoitaa hakin heti ensimmäiseksi. Odotellessamme rallin alkamista kävelimme joen rantaa ja kellon lyödessä yhdeksän palasimme hakkipaikalle. Kadonnut. Kymmenessä minuutissa! Muutaman peruslajin lisäksi saimme paikalta sentään tiklin, joka on joskus hankala rallilaji. Seuraavaksi poikkesimme Vieremänkoskella, mutta koskikaraa ei näkynyt.

Masentavan alun jälkeen kurvasimme Forssan hautausmaalle, missä onni alkoi kääntyä. Heti autosta ulos astuttuamme jouduimme keskelle pyrstötiaisparvea. Seuraavaksi suuntasimme etsimään edellisenä päivänä pohjustettuja ja luonnollisesti pimitettyjä taviokuurnia, jotka olivat onneksi pysyneet paikallaan. Samoista pihlajista löytyi räkätti- ja mustarastaita ja pähkinähakkejakin touhusi hautausmaalla kaksin kappalein. Mieliala alkoi kohota ja toivelistalla vilahteli jo rarirastaita… No niitä ei sentään löytynyt, mutta lähtiessämme näimme autosta puussa kaksi rastasta, joista toinen näytti toista pienemmältä. Äkkipysäys, ulos autosta ja tarkistus. Kyllä, räksän kaverina istui punakylkirastas.

lokaralli12.jpg

Olli ja Aila yrittävät epätoivoisesti löytää lintuja sumuiselta Kaukjärveltä. Mitään ei näkynyt, mutta sumusta kuului laulujoutsenten ääniä. Lokarallipäivän sää muistutti enemmän talvirallia: lunta maassa ja lämpötila pakkasen puolella koko päivän.

Kiersimme Kaukjärven rannan kautta metsään kymppitien pohjoispuolelle, mistä saimme käpylinnun, metsätiaisia ja närhen. Kuusitiainen tuotti tuskaa, mutta kärsivällisen odottelun jälkeen sekin suostui näyttäytymään. Klo 11.15 lajeja oli kasassa 25. Kydön rypsipellon laidasta löytyi järripeippoja, peippoja, hemppoja ja tuurilajina varpushaukka. Tässä vaiheessa sumu alkoi väistyä, joten suuntasimme Pyhäjärven rantaan Papinnokkaan. Järvi oli harvinaisen tyyni ja kaunis, mutta uusia lajeja ei evästauon lomassa tullut kuin yksi. Lintuja kyllä oli, mutta ne olivat niin kaukana väreilyssä, että määritys olisi mennyt arpomiseksi.

Papinnokassa mietimme seuraavaa siirtoa lähinnä Venesillan ja Patasaaren välillä. Päädyimme Patasaareen, mistä löytyi pieni parvi isokoskeloita ja yksinäinen haapana. Tässä vaiheessa kello näytti jo sen verran, että varsinainen ralli alkoi. Täyttä vauhtia Pellilänsuolle, joka oli jäässä ja siis aivan turha lenkki. Kiimassuolta haimme pulun, korpin ja kottaraisen ja Forssan keskustan luottopaikasta fasaanin. Viimeisen puoli tuntia pyhitimme lentokentän pelloille, jotka pettivät meidät tällä kertaa. Ei edes isolepinkäistä. Viimeinen laji oli siis fasaani klo 14.30 ja hieman päälle 60 rallikilometriä tuotti lopulliseksi pinnamääräksi tasan 40, joka oikeutti toiseen sijaan.

Annika