Retkisää

Pöllöretkelle tekisi mieli, mutta mikä olisi sopivin ilta kuunteluretkelle? Porkkalanretkikin siintää mielessä, mutta tuleekohan sade kun niin ennustettiin? Taivaanrannalla näkyy mustia pilviä, ukkostaakohan siellä ja tuleeko se tänne?

Tällaisia tulee pohdiskeltua retkeä suunnitellessa ja onneksi lintuharrastajilla on nykyään useita kanavia, mistä voi tarkastella tulevaa säätä suunnittelun avuksi.

Jos tuleva retki on muutaman päivän päässä, kannattaa tutkia ennusteita Ilmatieteen laitoksen paikallissäästä tai Forecan täsmäsäästä. Viime mainitusta on apua samalla lähituntien suunnitelmiin.

Sadealueiden tulon ja liikenopeuden voi tarkastaa Ilmatieteen laitoksen säätutkien kuvista: laajemmin Pohjoismaiden ja tarkemmin Suomen alueelta.

Käyttökelpoinen kanava lähituntien sadealueiden ja ukkosten kulkusuunnan, lämpötilojen ja tuulten kehityksen sekä ilmanpaineen muutosten suunnasta on Testbed-projektin verkkosivuilla oleva säätutkakuva. Sen painopiste on pääkaupunkiseudulla, mutta suurin osa alueestamme näkyy ruudun alueella. Ruudun vasemman yläkulman lähellä näkyy vaaleansinisellä Tammelan Pyhäjärvi ja Kuivajärvi ja punaisena merkityt valtateiden risteykset Forssassa ja Humppilassa. Näistä on helppo paikallistaa sijainti.

Ukkoset voi tarkistaa vielä salamapaikantimesta (saa.aina.fi)