Lintupajun luhta

Loimijokea reunustava Lintupajun luhta sijaitsee Jokioisten kunnan keskustasta länteen päin lähtevän Vaulammintien pohjoispuolella. Alue alkaa oikeastaan heti taajaman jälkeen, mutta parhaat paikat ovat keskustasta n. 2 kilometrin päässä.

Alue on luonteeltaan ruohikkoinen ja pensastoinen kosteikko, loppukesällä ruokohelpi ja isosorsimo muodostavat paikoin lähes miehenmittaista kasvustoa. Pensaikkojen lomassa on useita pieniä lampareita, jotka ovat hiljalleen umpeutumassa osmankäämin vallatessa alaa.

Alue on parhaimmillaan keväällä varsinkin tulva-aikoina (maalis-toukokuu). Alkukeväällä tornista voi nähdä satoja joutsenia, hanhia, taveja, haapanoita ja sinisorsia. Toukokuussa alueelle saapuu runsaasti kahlaajia, kuten liroja ja valkovikloja. Alkukesän öinä voi kuunnella mm. pensassirkkalintuja ja ruisrääkkiä. Syksyisin jokilaaksossa yöpyy kottaraisia.

Lintutornin sijainti (Kansalaisen Karttapaikka). Tornin vierestä kulkeva tie ollaan sulkemassa puomilla mutta torni on silti käytettävissä. Auton voi pysäköidä viereiselle pysäkille.

Toinen sovelias tarkkailupaikka on muutama sata metriä tornista Jokioisten keskustan suuntaan pienen metsäsaarekkeen reunassa.

Kesällä Lintupajun luhdalla suoritetaan SisämaanSeurantaPyynti-projektin verkkopyyntiä.

lintupajun_torni_pieni.jpg

Lintupajun torni.

lintupaju_sumussa.jpg

Loppukesän sumuinen aamu Lintupajussa