Keskustelu

AnnikaLHLH ry:n alueella tavattujen lintulajien lista11.11.2023 17.30
Meillä ei ole ajan tasalla olevaa lajiluetteloa alueellamme tavatuista lajeista, joten tein sellaisen pikaisesti. Käytin pohjana Tiiran ensihavaintoluetteloa alueeltamme. Siihen lisäsin ne lajit, jotka Tiirasta puuttuvat, mutta löytyvät Lounais-Hämeen Luonnossa julkaistusta artikkelista (Kettunen, J. & Suoranta, A. 2014. Lounais-Hämeen selkärankaiset. Lounais-Hämeen Luonto 101, 4-13.) Merkitsin nämä lajit luetteloon sinisellä. Jos niistä on jollain tarkempaa tietoa, olisi kiva, jos ne löytäisivät tiensä Tiiraan.

Ongelma ovat vanhat havainnot, koska niiden oikeellisuudesta ei ole takeita. Onko niitä mitenkään koskaan tarkistettu? Uudemmista havainnoista en laittanut luetteloon sellaisia tarkistettavia lajeja, joista ei ole rk:n tai ark:n hyväksyntää.

Kuulisin luettelosta mielelläni kommentteja ennen kuin laitan sen sivuille viralliseksi listaksi. Onko jotain lisättävää tai poistettavaa? Nyt listan mukaan alueellamme olisi tavattu 281 lajia.

(Tästä on keskusteltu jo 10 vuotta sitten, mutta laitoin uuden ketjun.)

Luettelo:

https://drive.google.com/file/d/1yZ4hjQtBfV7iVHi35M875b8u8BAz7xWN/view?usp=sharing

Kauko SippoRe: LHLH ry:n alueella tavattujen lintulajien lista11.11.2023 22.05
Kahdeksan yleisen lajin ensihavainto on salattu yli 50 vuotta sitten. Niistä voisi kysellä mahdollisuutta salauksen poistoon.

OskariRe: LHLH ry:n alueella tavattujen lintulajien lista13.11.2023 16.18
Suuri osa vanhoista havainnoista toki eri tavoin dokumentoitu, osa toki todennäköisesti sellaisia, että niitä voi tarkastella kriittisesti ja poistaa listoilta, päivitetty lista on ollut eri taivoin jo työalla luontomuseolla ja ideana julkaista se ensi tai sitä seuraavana vuonna tulevassa uudessa sähköisessä lehdessä, jahka saan sen eteenpäin. Lehden ideana on juurikin julkaista mm. lajilistoja, joihin voi vitata ja muutoksia lajilistoissa ym. Lounais-Hämeen eliöstöstä, ym. oleellista tutkimusta esim. lintuihin liittyen. Lehti tulee journal.fi sivustolle, jonne museon taustayhdistyksellä ilmainen käyttömahku. Tarkemmat ohjeet tulevat sitten myöhemin, kuinka esim. lintuyhdityksen aktiivit voivat julkaista omia tutkimuksia ym. havaintoja. Mutta jos tämä otetaan lintuyhdistyksen puolelta myös työnalle, niin voin siihen käyttää myös aikaa. Yksi idea työnalla on ollut koota mm. alueen lintujen ensihavainnto mm. kirjallisuudesta ym. ja tähän jo aikanaan kaivoin vanhempia juttuja ja niitä kääntelin, mutta jäänyt muiden hommien varjoon. Museolle voi tulla jutteleen asiasta ja suunnitellaan kuinka tämä asia viedään johonkin päätepisteeseen. Dynaamiset listat toimivat tietyissä asioissa, mutta viittauskelpoiset ovat sellaisia, jotka pidemmän päälle myös hyviä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: