Keskustelu

Stina PohjankorpiLintuatlas, 3. atlasvuosi6.2.2024 19.16
Atlastiedote

Kolmas ja toiseksi viimeinen atlasvuosi on alkanut. Ensimmäisiä laulavia tiaisia, viherpeippoja ja mustarastaita on jo kuulunut. Atlashavainnointi kannattaa aloittaa, kun laulukausi kunnolla käynnistyy. Virittäydy odotellessa atlastunnelmaan tutustumalla atlaspäivityksiin ja suunnittelemalla pesimäkauden retkiä.

Atlaspäivityksiä
Merikotkalle, suosirrille ja kuukkelille toteutettiin havaintojen erilainen karkeistus maan eri osissa. Muutos oli erityisen toivottu kuukkelille, jonka havainnot näkyvät nyt Lapissa 10 km tarkkuudella ja Etelä-Suomessa suojelusyistä 100 km tarkkuudella.

Vuodenvaihteessa atlakseen saatiin Luonnonvarakeskuksen lintutiedot (13 000 havaintoa) ja Luomuksen pesäaineistot (9 500 havaintoa). Harrastajat ovat tallentaneet kesän havaintojaan. Tiiran ja iNaturalistin havaintoja on perattu ja lisätty atlakseen. Näiden seurauksena atlasruutujen tilanne on kohentunut. Tarkista alueesi tilanne ja katvealueet atlaksen tulospalvelusta.


Suuntana Lappi
Lapissa atlaskartoitettavaa riittää ja atlastilanne on muuta maata heikompi. Asiaa on edistettävä. Onko sinulla Lapista 2022 tai 2023 vielä ilmoittamattomia havaintoja tai pesimävarmuusindeksejä? Ilmoita ne, jotta saadaan ajantasaisin tilannetieto.

Lapin suurruutujen sivulle lisättiin arvio suurruuduilla vielä tarvittavien retkipäivien määristä. Urakka havainnollistaa tarvetta sille, että mahdollisimman moni käy atlasretkellä Lapissa. Tee Lapin kierros vaikka porukalla! Myös Luomus ja BirdLife suunnittelevat lintuharrastajien atlaskartoitusreissua Lappiin juhannuksen jälkeisillä viikoilla. Luvassa on lisäksi Luomuksen matkatukea omatoimisille Lapin kävijöille. Näistä tulee lisätietoa myöhemmin. Päivitämme myös Lapin suurruutujen retkeilysivun talven aikana.

Osallistu laskentoihin
Kesällä 2024 jatketaan Suomen kansainvälisesti tärkeiden lintualueiden (Important Bird and Biodiversity Areas) linnuston seurantaa. Seurattavat alueet on valittu niin, että laskennat niillä tukevat myös atlasta. Laskentakohteita on Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. BirdLife korvaa osallistujille matkakulut ja päivärahoja. Lue lisää IBA-laskennoista uusimmasta BirdLife-lehdestä. Jos osallistuminen kiinnostaa, ota yhteyttä: tero.toivanen@birdlife.fi.

Luomuksen linnustonseurannan kevään ja kesän laskennat hyödyttävät atlasta. Vakiolinjan voi jo varata tulevalle kesälle. Erityisesti kannattaa laskea heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole vielä atlaskaudella (2022?) laskettu (lista tällaisista vakiolinjoista).

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin.
Lisätietoa: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi.
Indeksit: https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

StinaAtlastiedote 217.2.2024 15.56
Vaikka maassa riittää lunta ja pakkasta, alkaa pesimäkausi jälleen vääjäämättä käynnistyä. Eteläisessä Suomessa on jo havaittu ensimmäisiä muuttolintujakin. Varsinaisia pesinnän merkkejä on kuitenkin näkyvissä vasta harvoilla lajeilla.

Varhaisista pesijöistä käpylintujen pesinnät ovat paikoin jo käynnissä. Tiaiset ja viherpeipot laulavat jo. Tikkojen rummuttelua voi nyt kuulla koko maassa ja pöllöjenkin huhuilukausi on käynnistynyt. Ensimmäisiä havaintoja laulavista linnuista voikin ilmoittaa jo atlakseen.

Havaintojen kirjaamisesta

Kevätalven atlasretkillä kannattaa muistaa, että valtaosalla lajeista pesimäaika on vasta edessäpäin. Huomioittehan, että myös mahdollisia pesintöjä kuvaavia pesimävarmuusindeksejä (indeksit 2-3) tulisi käyttää vain pesimäaikaan. Esimerkiksi ruokinnoilla talvehtivat linnut, kuten keltasirkut, voivat innostua laulamaan kevätauringon lämmittäessä, vaikka eivät vielä ole siirtyneet pesimäreviireilleen. Varsinaiset reviirit ovat monilla lajeilla helposti todettavissa käymällä paikalla myöhemmin keväällä uudelleen. Pesimäreviireilleen vakituisesti asettuneille linnuille merkitään pesimävarmuusindeksiksi 4 tai 5.

Pesimäaika vaihtelee lajeittain ja alueittain. Pesimäajoista on tietoa lintukirjoissa ja erilaisilla verkkosivuilla (kuten luontoportissa). Pesimävarmuusindeksien käyttöä ohjeistetaan atlaksen nettisivuilla laajasti ja myös lajikohtaisesti. Ohjeet on hyvä kerrata ennen varsinaisen maastokauden alkua. Huomiota kannattaa kiinnittää pesintöjen varmistamiseen eri lajeilla ?varmistetut pesinnät ovat arvokkaita atlashavaintoja.

Vaikka ruudulta olisikin jo runsaasti havaintoja, ei havaintojen ilmoittamista kannata empiä. Nyrkkisääntönä on aina parempi ilmoittaa havainto kuin olla ilmoittamatta. Atlashavaintoja ei voi olla liikaa ja ongelma onkin monin paikoin päinvastainen: yleisten lajien osalta havaintoja kertyy niukasti. Esimerkiksi viherpeipon atlaskartta on vielä varsin aukkoinen eteläisintä Suomea myöten. Ilmoita siis atlashavaintoja matalalla kynnyksellä, missä päin maata liikutkin.

Osallistu laskentoihin

Kesällä 2024 jatketaan Suomen kansainvälisesti tärkeiden lintualueiden (Important Bird and Biodiversity Areas) linnuston seurantaa. Seurattavat alueet on valittu niin, että laskennat niillä tukevat myös atlasta. Laskentakohteita on Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. BirdLife korvaa osallistujille matkakulut ja päivärahoja. Lue lisää IBA-laskennoista uusimmasta BirdLife-lehdestä. Jos osallistuminen kiinnostaa, ota yhteyttä: tero.toivanen@birdlife.fi.
Luomuksen linnustonseurannan kevään ja kesän laskennat hyödyttävät myös atlasta. Vakiolinjan voi nyt varata tulevalle kesälle. Erityisesti kannattaa laskea heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole vielä atlaskaudella (2022?) laskettu (lista tällaisista vakiolinjoista).

StinaAtlastiedote 310.3.2024 9.13
Kevät edistyy hiljalleen. Käpylinnut aloittavat pesinnän, ja pöllöjen huutelu on alkanut. Tiaiset ja viherpeippo laulavat, varpuset varaavat pesäkoloja ja tikat rummuttavat Etelä-Suomessa. Varhain pesimäkauden aloittavista lajeista voi jo ilmoittaa atlashavaintoja. Samalla kannattaa muistaa, että pesimäaika on monella lajilla vasta edessäpäin. Ruokintapaikkojen keltasirkut ja etelässä talvehtivat urpiaiset voivat myös laulaa. Molemmat siirtyvät myöhemmin muualle, joten talvehtijoita ei kannata tulkita reviirilinnuiksi.


Atlaspassiivista atlasaktiiviksi

Lintuatlaksen kolmas kesä häämöttää. Oletko ajatellut, että joku muu hoitaa atlaksen? Atlastiedot tulevat harrastajilta, ja Suomi on iso maa ? sinunkin havaintojasi tarvitaan. Tutki atlaskarttaa: keltaiset ja oranssit ruudut pitäisi saada vihreiksi. Suurin tarve on Lapissa ja itärajalla (Pohjois-Karjala, Kainuu), mutta puutteita on muuallakin. Suunnittele käynti katvealueella ja ilmoita kaikista havaitsemistasi lajeista tieto atlakseen ? mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä. Tutustu muiden atlasvinkkeihin.

Yhdenkin harrastajan havainnoilla on merkitystä atlastilanteen kohentamisessa. Tämä on tullut ilmi esimerkeistä ympäri Suomen. Asian valjetessa harrastajaa on voinut harmittaa, ettei ole kirjannut muistiin enemmän havaintoja. Yleisiäkin lajeja puuttuu atlasruuduilta etelää myöten. Vielä ehtii! Haasta mukaan muita, kerro atlaksesta somessa ja kysy tutuilta heidän mökkinsä lintuhavainnoista. Pyydä kavereiden kesäreissuilta videoita, määritä niistä laulavat linnut ja ilmoita atlakseen.

Osallistu linjalaskentaan tai pistelaskentaan. Valitse atlaksen heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole laskettu atlaskaudella.


Lähde Lapin atlasretkelle

Luomus järjestää BirdLifen kanssa Lapin atlasretken 24.6.?7.7.2024. Kyseessä on porukalla tehtävä maastotyöreissu heikosti tutkituille alueille Itä- ja Länsi-Lapissa. Jos olet miettinyt atlastelua Lapissa, mutta et yksin rohkene lähteä, nyt on mahdollisuutesi! Tutustu ja ilmoittaudu 25.3. mennessä.


Uutuudet: 100 lintulajin atlassarja sekä ruutuvertailut

Suosittuun 100 lintulajia -haasteeseen lisättiin atlassarja. Havaituksi lasketaan lajit, joille kirjaat pesimävarmuusindeksin 2?8 ja tallennat havainnon lintuatlakseen. Montako pesivää lajia löydät tänä vuonna? Osallistu haasteeseen ja ota selvää.

Mikko Heikkisen atlassivulla https://havistin.biomi.org/atlas on uutuutena ruutuvertailu. Valitse lintuyhdistys ja vertaa atlasruutujen tilannetta 4. atlaksen ja 3. atlaksen välillä. Heikkisen sivu löytyy myös lintuatlas.fi-sivun linkeistä.



Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit: https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?: https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

StinaAtlastiedote 431.3.2024 13.42
Kevään edetessä pesinnän merkkejä alkaa näkyä laajemmalla lajijoukolla. Varislinnut rakentavat jo pesiään ja varpuset varaavat pesäkoloja. Pääsiäispyhät voikin mainiosti käyttää kevättalven atlasretkiin ja suunnata etsimään tikkoja, kanalintuja, metsätiaisia ja käpylintuja. Kannattaa muistaa kirjata atlakseen myös havainnot laulavista linnuista, kuten viherpeipoista ja punatulkuista, mielellään samalta paikalta kahdelta päivältä (indeksi 4).

Varaa vakiolinja, muista liikkumisrajoitukset

Luomuksen linnustonseurannan kevään ja kesän laskennat hyödyttävät myös atlasta. Vakiolinjoja on jo varattu runsaasti eri puolilta maata, mutta vapaita linjoja riittää edelleen. Varmista itsellesi sopivat linjat varaamalla ne nyt: https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places

Erityisesti kannattaa laskea heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole vielä atlaskaudella (2022?) laskettu: https://lintuatlas.fi/alueet/

Kartoitusten ja muiden atlasretkien osalta kannattaa huomioida mahdolliset liikkumisrajoitukset. Jos varaat vakiolinjan tai suunnittelet atlasretkeä alueelle, joka on rajavyöhykettä tai luonnonpuistoa, tarvitset kulkuluvan. Rajavyöhykelupa myönnetään nopeasti, mutta luonnonpuiston kulkulupa pitää hakea vähintään 2 kuukautta ennen retkeilyä. Hae siis kesän kulkulupa luonnonpuistoon nyt!
Rajavyöhykelupa: https://raja.fi/rajavyohykelupa
Luonnonpuiston liikkumislupa: www.metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/tutkimus-ja-liikkumisluvat/

Uutta atlaksessa

Lappi, suositellut suurruudut 2024. Lappi on atlaksen osalta jaettu 50 × 50 kilometrin suurruutuihin, joista osa on heikommalla tolalla kuin toiset. Katso suurruutujen retkeilyn sivulta www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/, mihin suurruutuihin kannattaa keskittyä 2024.

Lappi, ehdotetut suurruudun atlasruudut. Jokaiselta suurruudulta on tarkoitus selvittää vähintään 75 % atlasruuduista tyydyttävästi. Mitkä atlasruudut kannattaa valita, jotta tavoitteeseen päästään helpoiten? Apuna on ehdotus suurruutujen atlasruutujen priorisoinnista. Kun priorisoidut atlasruudut nostaa tyydyttävän selvitysasteen tasolle, koko suurruutu on tyydyttävästi selvitetty. Ehdotus perustuu atlasruutujen selvitysasteeseen ja saavutettavuuteen. Tutustu ehdotukseen: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/

Luomuksen Lapin atlastuki. Hae 27.5. mennessä tukea atlasretkeilyyn syrjäisimmillä ja heikoimmin tutkituilla suurruuduilla! Lisätietoa: https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/

Vesilintulaskentojen tiedot mukana. Luomuksen ja Luonnonvarakeskuksen vesilintulaskentojen tiedot tuotiin atlakseen (yli 24 000 havaintoa). Näiden tulkinta atlashavainnoiksi oli haastavaa, ja turvauduttiin yksinkertaistettuun pesimävarmuusindeksitulkintaan. Vesilintujen atlaskartoilla voi siten olla muuttomatkalaisia koskevia havaintoja. Niihin voi lisätä tarkista-merkinnän:

Tarkista-merkinnän muutos. Lajitietokeskukseen (laji.fi) tallennettuun havaintoon voi lisätä tarkista-merkinnän (esim. tarkista pesimävarmuusindeksi / laji). Sen vaikutusta muutettiin niin, että tarkista-merkitty havainto poistuu atlaksen tulospalvelusta heti eikä vasta kootusti myöhemmin. Lisäksi voi kirjoittaa tarkentavan kommentin. Tällöin kannattaa huomioida, että esim. vesilintulaskijat eivät ole itse lisänneet havaintoonsa pesimävarmuusindeksiä ja voivat ihmetellä ?tarkista pesimävarmuusindeksi? -merkintää.

Puutelista puhelimeen. Avaa kännykällä Mikko Heikkisen atlassivulta https://havistin.biomi.org/atlas linkki ?Puutelista puhelimeen?. Saat kännykän paikannuksen avulla puutelistan atlasruudusta, jossa olet.

Parannukset tulospalvelussa:
-Lajikartoilla näkyy nyt atlasruutujen määrä eri selvitysasteluokissa. Esim. tavi: https://tulokset.lintuatlas.fi/species/MX.26366.
-Yhdistyksen atlasruutujen tilanteet saa ladattua csv-tiedostona. Esim. Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1112 > Lataa ruutujen selvitysasteet.
-Lapin suurruutujen atlasruutujen tilanteet voi ladata csv-tiedostona: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi.
-Atlasruutujen selvitysastekartan (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid) saa kokoruututilaan. Tällöin on helpompi zoomata ja ottaa kuvakaappaus tietystä alueesta.


Lhlh:n alueella tavoite tälle vuodelle on saada kaikki ruudut tyydyttävälle tasolle (keltaiset ja oranssit ruudut) https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1096
Varaa oma kummiruutusi keskusteluketjussa: Lhlh:n lintuatlaksen kummiruudut, ja ole mukana ruutujen pesimävarmuusindeksien nostamisessa tyydyttävälle tasolle!

StinaAtlastiedote 514.4.2024 18.50
Atlashavaintoja voi kevään mittaan kirjata yhä useammalta lajilta. Etelärannikolla sepelkyyhkyt ja silkkiuikut rakentavat pesiään (indeksi 62) ja jotkin vesilinnut saattavat jo hautoa (indeksi 75), kun pohjoisessa nautitaan vielä hiihtokeleistä. Huomioi oman alueesi kevättilanne. Muista ilmoittaa atlakseen myös matalan indeksin reviirihavainnot!

Käy kesällä Lapissa
Kaikkia kynnelle kykeneviä kannustetaan käymään kesällä Lapissa ja ilmoittamaan atlashavaintoja. Lapin lintuharrastajat eivät riitä laajan alueen selvittämiseen. Lapissa on autolla, patikoiden tai veneellä saavutettavia kohteita eli tekemistä löytyy joka retkeilijälle. Tutustu tärkeimpiin puutealueisiin (50 × 50 km suurruutujen priorisointi) ja ilmoita retkeilyaikeistasi muillekin, jotta vältytään päällekkäiseltä työltä: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Mille atlasruuduille Lapin suurruuduilla kannattaa tarkemmin suunnata? Tutustu suurruutujen atlasruutujen priorisoinnin ehdotukseen: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/. Hae Luomuksen Lapin atlastukea syrjäisimmille heikosti tutkituille suurruuduille https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/. Lähetä hakemus viimeistään 27.5.

Muista laskennat ja luvat
Kevään ja kesän lintulaskennat hyödyttävät atlasta. Tee keväällä vesilintulaskenta jollakin vesistökohteella. Vesilintulaskentojen tiedoille tehdään automaattinen tulkinta atlashavainnoiksi. Tietoa vesilintulaskennasta: https://www.luomus.fi/fi/vesilintulaskenta. Laskentatiedot ilmoitetaan Lajitietokeskukseen: https://laji.fi/project/MHL.65/about.

Vakiolinjoja on jo varattu mukavasti, mutta tilaakin on. Tarkista, mitä vakiolinjoja ei ole vielä laskettu atlaskaudella https://lintuatlas.fi/alueet/ ja varaa vakiolinja sivulta https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places.

Liikkumiseen luonnonpuistossa sekä kansallispuistojen rajoitusalueilla tarvitaan liikkumislupa. Sen käsittelyssä kestää varsin kauan (noin 2 kk), joten hae lupa kesän atlasretkille nyt! Lisätietoa ja luvan haku: https://www.metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/tutkimus-ja-liikkumisluvat/. Luonnonpuistot ja rajoitusalueet löytyvät sivulta https://retkikartta.fi/ > valitse karttatasoista ?Suojelu- ja retkeilyalueet?. Luonnonpuistot ja rajoitusalueet näkyvät kartalla punaisella rasterilla (ks. esim. Värriön luonnonpuisto tai Oulangan kansallispuisto). Lisätietoja saa klikkaamalla aluetta kartalla.

Atlasretkille itärajan rajavyöhykkeelle tarvitaan rajavyöhykelupa. Hae lupa osoitteessa: https://raja.fi/rajavyohykelupa.


LHLH:n alueella osa atlasruuduista odottaa vielä kummia, joka parhaansa mukaan yrittää nostaa ruudun pesimävarmuusindeksiä.
Tässä ruudut joista voi valita kummiruudun itselleen:
Salo, Kiikala 671:331
Somero, Lamminniemi 672:331
Somero, Oinasjärvi 671:332
Somero, Pajula 673:331
Somero, Pitkäjärvi 673:329
Somero, Somerniemi 672:332
Somero, Sylvänä 673:330
Tammela, Liesjärvi 673:333
Tammela, Porras 674:333
Tammela, Teuro 675:333
Ypäjä, Ypäjän keskusta 674:329
Ypäjä, Ypäjänkylä 675:329

Ruudut kartalla: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1096

StinaAtlastiedote 628.4.2024 21.54
Atlasretkeily voi olla yllättävän tuottoisaa jo tässä vaiheessa kevättä. Nyt on hyvä aika etsiä esimerkiksi metsätiaisten, kulorastaiden ja rautiaisen reviirejä. Tarkista lähiruutujen puutelajit atlaksen tulospalvelusta ja lähde kohentamaan kartoitustilannetta! Retkeilemällä ruudulla vähintään kahdesti saat vielä korotettua indeksejä todennäköisiksi pesinnöiksi.

Takatalvien rytmittämänä keväänä kannattaa olla tarkkana muuttolintujen indeksitulkinnoissa. Pihapiiriin ruokaa etsimään saapuneet rastaat ja punarinnat eivät todennäköisesti ole vielä pesimäreviireillään, vaan oikea tulkinta on epätodennäköinen pesintä (indeksi 1). Mikäli laji pesii pihapiirissä, sen reviiri on usein helppo todeta luotettavasti hieman myöhemmin keväällä.

Tukea ja apua Lapin retkeilyyn

Hae Luomuksen Lapin atlastukea syrjäisimmille heikosti tutkituille suurruuduille lähettämällä hakemus viimeistään 27.5. Tutustu tukialueisiin ja -ehtoihin: https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/" onclick="window.open(this.href);return false;">https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/

Tutustu Lapin tärkeimpiin puutealueisiin (50 × 50 km suurruutujen priorisointi) ja ilmoita retkeilyaikeistasi muillekin, jotta vältytään päällekkäiseltä työltä: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Mille atlasruuduille Lapin suurruuduilla kannattaa tarkemmin suunnata? Tutustu suurruutujen atlasruutujen priorisoinnin ehdotukseen: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/." onclick="window.open(this.href);return false;">https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/.

Vesilintulaskennat lähestyvät

Vesilintulaskentojen ensimmäinen kierros Etelä-Suomessa alkaa toukokuun alussa ja muualla maassa hieman myöhemmin. Laskenta toteutetaan kahdesti jäiden lähdettyä. Vesilintulaskenta on helppo ja aloittelevalla laskijalle hyvin sopiva laskentamuoto, joka ei edellytä kovaa fyysistä kuntoa tai laajaa lajintuntemusta. Laskentoja varten täytyy osata kuikka-, uikku-, sorsa- ja lokkilinnut sekä nokikana. Lisätietoja vesilintulaskennoista:
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/vesilintulaskenta/

Muuta

Vakiolinjojen varauskartta alkaa täyttyä. Varaa oma linjasi ja auta samalla atlasta! Varaustilanteen näet täältä: https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places

Suositun 100 lintulajia -haasteen atlassarja on käynnissä, ja pesinnän merkkejä voi nyt havaita jo varsin laajalla lajijoukolla. Lue lisää ja osallistu haasteeseen: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

StinaAtlastiedote 719.5.2024 14.18
Pohjoisessa on vielä lunta samaan aikaan, kun etelässä usean lajin pesintä on pitkällä. Muna- tai poikaspesiä on todettu varhain pesiviltä lajeilta, kuten lehtopöllö, korppi ja telkkä. Pesänrakennuspuuhissa on havaittu varislintuja, viherpeippoja, tikkoja ja silkkiuikkuja. Muutolta saapuneet hyönteissyöjät alkavat varata reviirejään. Toukokuu on hyvää aikaa edistää atlastilannetta heikosti tutkituilla atlasruuduilla!

Välillä käy ilmi, että atlashavainnoinnin idea on hieman epäselvä. Keskeiset asiat ovat:

- Lintuatlaksessa ei tarvitse laskea ja ilmoittaa ?kaikkia yksilöitä? (tällaisia seurantoja ovat esim. linjalaskenta ja pistelaskenta). Lintuatlaksessa riittää periaatteessa ilmoittaa yhden atlasruudun retkeltä kultakin lajilta yksi havainto ? se, josta sait lajille retken korkeimman pesimävarmuusindeksin. Huomionarvoisista lajeista kannattaa ilmoittaa kaikki havainnot.

- Riippuu omasta havainnointityylistä ja havaintojärjestelmästä, tallennatko käytännössä lajista retkellä useampia havaintoja. Voit esimerkiksi varmistaa, että muistat ilmoittaa retkeltä ainakin yhden laulavan peipon tallentamalla siitä heti havainnon indeksillä 2. Myöhemmin samalla retkellä saatat nähdä peipon rakentavan pesää (indeksi 62) ja tallennat siitä uuden havainnon (Tiira, Luomuksen Retkilomake tai Mobiilivihkon Lintuatlaslomakkeen kartta) tai päivität lajin indeksiä (Mobiilivihkon Lintuatlaslomakkeen luettelo).

- Jos seuraat tietyn pesinnän edistymistä eri päivinä, älä muokkaa aiemman päivän havaintoa, vaan ilmoita korkeamman pesimävarmuusindeksin havainto uutena.

Kerro lintuatlaksesta myös kavereille ja kannusta ilmoittamaan havaintoja! Atlasretkikokemusten sivulta saa vinkkejä atlasretkiin: https://lintuatlas.fi/retkikokemuksia/.



Ajankohtaista

Etelässä päästiin vesilintulaskentaan huhtikuussa, kun pohjoisessa odotetaan vielä jäiden lähtöä. Toinen laskentakierros on parin viikon kuluttua ensimmäisestä. Laskentatiedot päätyvät atlakseen. Tietoa vesilintulaskennoista: https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/vesilintulaskenta/

Vielä ehdit varata vakiolinjan: https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places.

Käy kesällä Lapissa ja ilmoita sieltä havaintoja atlakseen. Kerro retkiaikeistasi atlaskoordinaattoreille (lintuatlas(at)luomus.fi). Aikeet lisätään retkeilytaulukkoon, jotta muut näkevät, missä jo retkeillään. Lisätietoa ja Lapin tärkeimmät puutealueet: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/. Tutustu Lapin atlasruutuihin, jotka saat helpoiten selvitettyä tyydyttäviksi: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ (ks. Suurruutujen atlasruutujen priorisoinnit).

Hae Luomuksen Lapin atlastukea syrjäisimmille heikosti tutkituille suurruuduille lähettämällä hakemus viimeistään 27.5. Tutustu tukialueisiin ja -ehtoihin: https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/

Osallistu 100 lintulajia -haasteen atlassarjaan! Lisätietoa: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/

Kesäkuussa järjestetään taas atlasviikot 10.?23.6.

LHLH:n alueella atlastyö on edistynyt hienosti maaliskuusta. Alueellamme ei ole enää yhtään satunnaishavaintoruutua ja tyydyttävien ruutujen määrä on saatu nostettua maaliskuun yhdeksästä ruudusta kolmeentoista ruutuun. Hienoa!

StinaAtlastiedote 827.5.2024 16.37
Kevätmuutto etenee nyt vauhdilla ja liki kaikki meillä pesivät lajit on jo havaittu Suomessa. Muista kirjata indeksejä myös reviireillään laulaville linnuille, koska monen lajin osalta pesinnän varmistaminen myöhemmin kesällä voi olla vaikeaa. Kevään edetessä voi havaita jo varmoja pesintöjä: joutsenet hautovat nyt pesillään (pesimävarmuusindeksi 75), kun taas rastaat ja kottaraiset kantavat etelässä ruokaa poikasilleen (indeksi 74).

Uutta: atlaksen pikaohje
Atlaksen pikaohje tiivistää, missä lintuatlaksesta on kyse. Tutustu ja vinkkaa erityisesti aloittelevalle atlashavainnoijalle:
https://lintuatlas.fi/pikaohje-lintuatlakseen/

Atlasviikot
Kesäkuussa järjestetään jälleen atlasviikot 10.-23.6. Atlasviikkojen tavoitteena on, että kaikki pesintään viittaavat havainnot ilmoitetaan kahden viikon ajan aktiivisesti atlakseen. Tarkoituksena on kannustaa ilmoittamaan havaintoja erityisesti yleisistä lajeista ja kaikista laulavista linnuista. Atlasviikoista lisää:
https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/

Linja- ja pistelaskennat alkavat
Linjalaskentakausi alkaa etelässä 1.6. ja pohjoisessa 10.6. Vakiolinoja on varattu jo liki 280, mutta vapaita linjoja riittää edelleen Etelä-Suomea myöten. Pistelaskentojen laskentakausi on Etelä-Suomessa 20.5.?20.6. ja Pohjois-Suomessa 30.5.?30.6. (tunturissa 5.7. asti). Vielä ehdit varata vakiolinja tai perustaa pistelaskentareitin. Lisätietoja:
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/pistelaskenta/

Muuta ajankohtaista
Viimeinen kuulutus: hae Luomuksen Lapin atlastukea syrjäisimmille heikosti tutkituille suurruuduille lähettämällä hakemus viimeistään 27.5. Hae tukea matalalla kynnyksellä! Tutustu tukialueisiin ja -ehtoihin: https://lintuatlas.fi/lapin-atlasretki/

Kerro lintuatlaksesta myös kavereille ja kannusta ilmoittamaan havaintoja! Atlasretkikokemusten sivulta saa vinkkejä atlasretkiin: https://lintuatlas.fi/retkikokemuksia/.

Käy kesällä Lapissa ja ilmoita sieltä havaintoja atlakseen. Kerro retkiaikeistasi atlaskoordinaattoreille (lintuatlas(at)luomus.fi). Aikeet lisätään retkeilytaulukkoon, jotta muut näkevät, missä jo retkeillään. Lisätietoa ja Lapin tärkeimmät puutealueet: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/. Tutustu Lapin atlasruutuihin, jotka saat helpoiten selvitettyä tyydyttäviksi: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ (ks. Suurruutujen atlasruutujen priorisoinnit).

Lapin lisäksi havaintoja kaivataan muiltakin vähän retkeillyiltä alueilta, kuten Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Tarkista tulospalvelusta tuorein tilanne ja lähde atlasretkelle! https://tulokset.lintuatlas.fi/

Osallistu 100 lintulajia -haasteen atlassarjaan! Lisätietoa: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/

StinaAtlastiedote 96.6.2024 20.12
Myöhäisimmätkin muuttolintumme ovat saapuneet. Tallenna alkukesän laajasta lajikirjosta havaintosi atlakseen. Vesilinnuilla on poikasia (pesimävarmuusindeksi 73), ja rastasemot kantavat ruokaa (indeksi 74). Muista ilmoittaa myös lauluhavainnot reviireistään kuuluttavista linnuista (indeksi 2), mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä (indeksi 4). Näin laji on listattu atlasruudulle, vaikka lajin pesintä ei varmistuisi. Huomaathan kuitenkin, että käpylintujen ja kottaraisten parvet viittaavat siihen, että pesintä on näillä lajeilla jo ohi (indeksi 1).

Tuoreessa lintuatlaksen mediatiedotteessa muistutettiin, että yleistenkin lajien, kuten variksen ja leppälinnun, atlaskartoilla on vielä aukkoja. Mediatiedote löytyy täältä: https://www.birdlife.fi/tiedote-20240530/. Ilmoita yleisistä lajeista havaintoja erityisesti atlasviikoilla 10.?23.6., jolloin samassa puuhassa ovat muutkin. Viime vuonna atlasviikkojen tehostettu havaintojenkeruu onnistui mainiosti. Osallistu samalla valtakunnalliseen atlaskisaan. Lisätietoa atlasviikoista ja -kisasta: https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/.

Muista myös 100 lintulajia -haasteen atlassarja: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/.

Kannattaa lähteä atlasretkelle, vastaan voi tulla yllätyksiä! Helsingin Sanomien haastattelussa Karkkilan atlasretkellä löytyi laulava tulipäähippiäinen: https://www.hs.fi/alueet/art-2000010431193.html.

Katvealueet haltuun

Vuoden tuottoisin atlasaika on lyhyt, ja Suomi on iso maa. Atlasruudun selvitys tyydyttävälle tasolle on kertakäynnillä haastavaa. Heikosti tutkittuja alueita riittää etenkin idässä ja pohjoisessa (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid). Lintuatlaksen katvealueiden kartoitus onkin syytä ottaa tosissaan. Pystyisitkö käymään retkellä yhdistyksesi heikosti selvitetyllä alueella? Entä Lapissa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa tai Ahvenanmaalla? Kaikki retket ja havainnot vievät atlasta eteenpäin. Kiitos harrastajille tähänastisista ponnistuksista!

Linja- ja pistelaskennat meneillään

Linjalaskentakausi alkoi etelässä 1.6. ja pohjoisessa se alkaa 10.6. Laske linja, jota ei ole atlaskaudella laskettu (https://lintuatlas.fi/alueet/). Pistelaskentakausi jatkuu Etelä-Suomessa 20.6. asti sekä Pohjois-Suomessa 30.6. ja tunturissa 5.7. asti. Laskennat hyödyttävät linnustonseurannan lisäksi atlasta. Tarkemmin:
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/pistelaskenta/


LHLH:n alueella atlastyö etenee hienosti, nyt jo 15 ruutua tyydyttävällä tasolla!
Seuraavat kaksi viikkoa ovat tehostetun havaintojenkeruun viikkoja, joten vielä on hyvää aikaa atlasretkeilyyn.

StinaAtlastiedote 1012.6.2024 16.00
Atlasviikot ovat täällä ? ilmoita kaikista lajeista pesimähavainnot atlakseen!

Oletko arkaillut ilmoittaa havaintoja variksesta, harakasta tai varpusesta? Onko peippo niin yleinen, että siitä ei ?viitsi? tallentaa atlashavaintoja? Tallennatko vain havaintosi pesistä ja jätät laulavat yksilöt ilmoittamatta? Tiesitkö, että kenties näistä syistä monen yleisen lajin atlaskartta on vielä aukkoinen? Esimerkiksi variksen kartalla on aukkoja vielä koko maassa: https://tulokset.lintuatlas.fi/species/MX.73566

Tilanteen korjaamiseksi ja lintuatlaksen vauhdittamiseksi järjestetään jälleen atlasviikot 10.?23.6.2024. Atlasviikkojen tavoitteena on, että kaikki pesintään viittaavat havainnot ilmoitetaan kahden viikon ajan aktiivisesti atlakseen. Tarkoituksena on kannustaa ilmoittamaan havaintoja erityisesti yleisistä lajeista ja kaikista laulavista linnuista. Ilmoita siis kaikki pesintään viittaavat havaintosi, niin tekevät muutkin!

Atlasviikkojen yhteydessä järjestetään jälleen myös valtakunnallinen atlaskisa juhannusviikolla 17.?23.6. Kisaan voi nyt osallistua siis koko viikon ajan ja havaintoja voi ilmoittaa koko Suomesta.

Lue lisää atlasviikoista ja kisasta: https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/


Auta atlasta, retkeile katvealueella

Atlaksen kartoitustilanne kohenee nyt koko ajan. Vuoden tuottoisin atlasaika on alkanut, ja nyt kannattaakin keskittyä kaikella innolla juuri atlasretkeilyyn. Suuntaamalla retkesi atlaksen katvealueille viet atlasta eteenpäin. Jos oman yhdistyksen alue alkaa olla jo hyvin selvitetty, tutki tulospalvelusta naapuriyhdistysten tilannetta ja käy auttamassa kaveria! Itä-ja Pohjois-Suomen lisäksi katvealueita löytyy muun muassa Savosta, Pohjanmaalta ja Pohjois-Satakunnasta.

Valtaosalla lajeista pesinnät ovat nyt käynnissä. Samaan aikaan monet kahlaajat ovat kuitenkin jo syysmuutolla. Esimerkiksi Etelä-Suomessa tähän aikaan havaittu mustaviklo ei siis viittaa pesintään, vaan kyseessä on epätodennäköinen pesintä (pesimävarmuusindeksi 1).


Vielä ehtii linjalaskentaan

Linjalaskentakausi on käynnissä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että vuosittain laskettavien vakiolinjojen tavoitteesta ollaan jäämässä hieman jälkeen. Auta linnustonseurantaa ja atlasta käyttämällä yksi aamu linjalaskentaan! Pohjois-Suomessa linjoja voi laskea kesäkuun loppuun asti. Vapaat linjat näet täältä:
https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places
Lisätietoja linjalaskennasta:
https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/


LHLH:n alueella tulee kiinnittää nyt erityistä huomiota alla olevien ruutujen pesimävarmuusindeksien (pvi) nostoon, jolloin jokainen laji on tärkeä merkitä Tiiraan pesimävarmuusindeksillä:

Ypäjän keskusta, pvi tällä hetkellä 144
Somero Sylvänä, pvi tällä hetkellä 152
Somero Pitkäjärvi, pvi tällä hetkellä 155
Salo Kiikala, pvi tällä hetkellä 155
Somero Lamminniemi, pvi tällä hetkellä 156
Ypäjän kylä, pvi tällä hetkellä 168

StinaAtlastiedote 1122.6.2024 20.52
Varmista nyt monen lajin pesinnät atlakseen. Tiaisten, käpytikan, västäräkin ja vesilintujen poikueita on liikkeellä, rastasemot kantavat ruokaa ja lokkien poikasia näkyy pesäpaikoilla. Varoittelevasta emosta tai parina päivänä havaitusta reviirilinnusta saat kirjattua todennäköisen pesinnän. Huomaa kuitenkin, että kottaraisparvet ja syysmuutolla lepäilevät kahlaajat eivät ole enää atlashavaintoja.

Toiseksi viimeinen atlasvuosi on menossa. Kannattaa ottaa havaintojen tallentaminen tosissaan, jotta saadaan kattava kuva lajien levinneisyyksistä Suomessa. Yksittäisetkin havainnot ovat avuksi ja tärkeitä. Kiitos harrastajille tähänastisesta ahkeroinnista atlaksen hyväksi!


Lähde Lappiin ja katvealueille
Lapissa riittää keltaisia satunnaishavaintojen atlasruutuja (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid). Lähde Lappiin atlasretkelle nauttimaan pohjoisista lajeista ja nostamaan ruutuja vihreiksi eli tyydyttäviksi! Muista ilmoittaa joka ruudulta tavallisetkin lajit. Päällekkäisyyksien välttämiseksi tarkista Lapin suurruutujen retkeilytaulukosta, missä muut aikovat retkeillä: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Lintulaskentatiedot tulevat atlakseen. Pohjois-Suomessa linjalaskentakausi jatkuu 30.6. ja tuntureilla 5.7. asti (https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/). Varaa vakiolinja: https://laji.fi/project/MHL.1/form/MHL.1/places.

Atlaksen katvealueita löytyy myös etelämpää (esim. Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo). Tarkista ajantasaisin tilanne atlaksen tulospalvelusta https://tulokset.lintuatlas.fi/ ja tee atlasretki!


LHLH:n alueella on hienosti edistytty, mutta vielä on 11 ruutua välttävällä tasolla.
Tyydyttävä taso on valtakunnallinen tavoite johon yhdistyksemme myös pyrkii.
Tavoite on tänä vuonna saada kaikki ruudut tyydyttävälle tasolle, jolloin ensi kevääksi ja kesäksi jäisi ruutujen pesimävarmuusindeksien nostot hyvälle sekä erinomaiselle tasolle.

Välttävän tason ruudut tässä lueteltuina tämän hetken indekseineen siinä järjestyksessä, jossa ruuduilta puuttuu eniten pesimävarmuusindeksejä tyydyttävästä tasosta.

Ruudun nimi (ruudun numero), pvi tällä hetkellä, puuttuva lkm tyydyttävästä tasosta
Ypäjä, Ypäjän keskusta (674:329), 150, puuttuu 46
Somero, Lamminniemi (672:331), 159, puuttuu 40
Somero, Pitkäjärvi (673:329), 161, puuttuu 37
Somero, Sylvänä (673:330), 162, puuttuu 36
Ypäjä, Ypäjänkylä (675:329), 173, puuttuu 21
Salo, Kiikala (671:331), 182, puuttuu 19
Urjala, Urjalan keskusta (677:331), 172, puuttuu 19
Urjala, Kokonjärvi (677:332), 179, puuttuu 12
Somero, Pajula (673:331), 186, puuttuu 12
Urjala, Mellola (678:331), 181, puuttuu 9
Somero, Somerniemi (672:332), 196, puuttuu 3

Kiitos kaikille jo tässä vaiheessa atlastyöhön osallistumisesta, sekä kiitos, että loputkin ruudut saamme nostettua tyydyttävälle tasolle.

Kauko SippoRe: Lintuatlas, 3. atlasvuosi24.6.2024 10.39
2025 jokainen voisi luopua vuodeksi omasta pinnojenkeräämisestään ja keskittyä Atlakseen. 2025 hallitus voisi ideoida retken ja kisan Ypäjälle sekä retken ja kisan Somerolle.

StinaAtlastiedote 1230.6.2024 16.16
Atlas etenee nyt vauhdilla, kun pesinnät ovat miltei kaikilla lajeilla käynnissä. Nyt onkin paras aika panostaa atlakseen ja kirjata korkeita pesimävarmuusindeksejä!

Kesä-heinäkuun vaihteen atlasretkillä kannattaa muistaa, että varhain pesivien lajien osalta maastossa liikkuu jo pesinnän jälkeisiä kiertelijöitä ja parvia. Esimerkiksi kottaraisparvelle tai eteläisellä merenlahdella pysähtyvälle valkoviklolle voi kirjata pesimävarmuusindeksin 1 (epätodennäköinen pesintä).


Parasta atlasaikaa

Vaikka kesälomat painavat päälle, ei retkeilyä kannata suinkaan vielä lopettaa! Paras atlasaika pesintöjen varmistamiseen on valtaosalla lintulajeista juuri nyt poikasten ollessa näkyviä ja kuuluvia. Muista myös, että paras retkeilyaika jatkuu vielä pitkälle heinäkuuhun. Nyt kannattaakin suunnata atlasretkelle ja käydä nostamassa lähimmät tavoitetason alapuolella olevat ruudut vähintään tyydyttäviksi. Tekemistä riittää eteläistä Suomea myöten, mutta erityisesti havaintoja kaivataan edelleen Itä- ja Pohjois-Suomesta. Ajankohtaisen tilanteen näet aina atlaksen tulospalvelusta: https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lapin atlastilanteesta

Lapissa riittää atlasruutuja ja eteläsuomalaisittain eksoottista pesimälajistoa. Lapin atlastilanne on kohentunut tänä kesänä hienosti pääasiassa paikallisten harrastajien ja linjalaskijoiden havaintojen voimin. Atlasretkeilyä riittää yli tuhannen ruudun Lapissa kuitenkin paljon: tätä kirjoittaessa yksikään Pohjois-Lapin suurruuduista ei ole saavuttanut tavoitetasoa tyydyttävästi selvitettyjen ruutujen osalta: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi

Kehotamme kaikkia pesimäaikaan Lapissa liikkuvia muistamaan atlaksen. Suuntaamalla aamun retken edes hieman sivuun pääteiden ja tunnettujen lintukohteiden läheisyydestä teet atlakselle ison palveluksen. Lapissa liikkuessa on tärkeää muistaa kirjata atlakseen havainnot aivan kaikista lajeista. Lapin tärkeimmät puutealueet on listattu tänne: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/

Atlasviikot onnistuivat hienosti

10?23.6. järjestettyjen atlasviikkojen tavoitteena oli rohkaista kirjaamaan aktiivisesti havaintoja tavallisista pesimälajeista. Atlasviikot onnistuivat mainiosti ja havaintoja kertyi mukavasti joka puolelta maata. Esimerkiksi peipon ja variksen pesintöjä varmistettiin atlasviikkojen aikana molemmilta lajeilta yli 100 uuteen ruutuun! Atlasviikkojen innokas havaintojen kirjaaminen näkyy iloisena kehityksenä myös atlasruutujen selvitysasteissa. Tyydyttävästi ja sitä paremmin selvitettyjen ruutujen määrä kasvoi atlasviikkojen aikana liki 200 ruudulla ja myös heikommin selvitettyjen ruutujen määrä pieneni lähes saman verran. Isot kiitokset kaikille havaintojaan kirjanneille!

Atlasviikkojen yhteydessä järjestetyn valtakunnallisen atlaskisan tuloksista tiedotetaan myöhemmin vielä erikseen.


LHLH:n atlastilanne on edistynyt hienosti, enää 7 ruutua välttävällä tasolla, mutta silti vielä tekemistä riittää, että saadaan kaikki ruudut tyydyttävälle tasolle.

Tässä vielä välttävän tason ruudut lueteltuina tämän hetken indekseineen siinä järjestyksessä, jossa ruuduilta puuttuu eniten pesimävarmuusindeksipisteitä tyydyttävästä tasosta.

Ruudun nimi (ruudun numero), pvi tällä hetkellä, puuttuva pistemäärä tyydyttävästä tasosta
Somero, Lamminniemi (672:331), 161, puuttuu 38
Somero, Pitkäjärvi (673:329), 162, puuttuu 36
Ypäjä, Ypäjän keskusta (674:329), 171, puuttuu 25
Ypäjä, Ypäjänkylä (675:329), 175, puuttuu 19
Salo, Kiikala (671:331), 182, puuttuu 19
Somero, Sylvänä (673:330), 187, puuttuu 11
Somero, Pajula (673:331), 191, puuttuu 7

StinaAtlastiedote 135.7.2024 11.20
Atlaksessa eletään nyt parasta sesonkia, kun melkein kaikkien lajien pesinnät ovat varmistettavissa. Maastossa näkee yleisesti poikasia ja kuulee kerjuuääniä. Nyt kannattaakin hyödyntää tilaisuus ja varmistaa mahdollisimman monen lajin pesintä! Varmojen pesintöjen lisäksi myös varoittelevien emojen (todennäköinen pesintä indeksillä 63) havaitseminen on nyt helppoa.

Eteläisessä Suomessa monella lajilla on meneillään jo toinen tai kolmas pesintäkierros ja pesinnän merkkejä voikin havaita pitkälle elokuulle asti. Muista kirjata havaintosi myös myöhäisistä pesinnöistä atlakseen.

Selvitetään ruudut tyydyttäviksi

Atlas etenee nyt vauhdilla, ja tyydyttävää selvitysastetta tarkoittavaa vihreää väriä ilmestyy atlaksen tulospalvelun kartalle päivittäin lisää. Osallistu sinäkin atlastalkoisiin ja käy nostamassa lähin välttävä tai satunnainen ruutu tyydyttäväksi! Tähän aikaan kesästä jo lyhyelläkin retkellä on mahdollisuus kohentaa ruudun tilannetta paljon, kun varmoja ja todennäköisiä pesintöjä havaitsee helposti. Ennen retkeä kannattaa tutkia atlasruudun puutelistaa, joka kertoo, mitä lajeja ruudulta todennäköisimmin puuttuu. Puutelistan saa näkyviin valitsemalla atlaksen tulospalvelusta ensin ruudun ja sitten valitsemalla alakulman valikosta kohdan ?puutelista?. Muista myös kätevä ?puutelista puhelimessa?-toiminto, joka paikantaa puhelimesi atlasruutuun ja kertoo puutteet: https://havistin.biomi.org/atlas/gps

Selvitysasteita kannattaa seurailla myös kesäloman matkoilla. Löytyykö sukulaisen kesämökin vierestä välttävä ruutu? Tee lyhyt aamuretki ja nosta se tyydyttäväksi! Erityisesti havaintoja kaivataan Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Lapista.

Varo syysmuuttajia

Varhaisten pesijöiden, kuten kottaraisten ja käpylintujen pesinnät ovat tältä vuodelta jo pääsääntöisesti ohi. Ylilentävä käpylintuparvi ei siis enää kerro pesinnästä ruudulla, vaan sille sopii pesimävarmuusindeksi 1 (epätodennäköinen pesintä). Myös monien kahlaajien muutto on jo vauhdissa, ja muutolla pysähtyville yksilöille ei tule merkitä muita pesimävarmuusindeksejä kuin 1.


LHLH:n atlastilanne välttävien ruutujen osalta näyttää tällä hetkellä tältä:

Somero, Lamminniemi 161, puuttuu 38
Somero, Pitkäjärvi 170, puuttuu 28
Ypäjä, Ypäjän keskusta 171, puuttuu 25
Salo, Kiikala 182, puuttuu 19
Ypäjä, Ypäjänkylä 187, puuttuu 7
Somero, Pajula 192, puuttuu 6
Somero, Sylvänä 195, puuttuu 3

StinaAtlastiedote 1416.7.2024 21.24
Moni lomailee heinäkuussa, kun lintujen pesinnät ovat vahvasti meneillään. Viime aikoina on varmistettu esimerkiksi västäräkin, keltavästäräkin, harmaasiepon, sinisorsan, haarapääskyn, räystäspääskyn, variksen, rastaiden, pensastaskun, metsäkirvisen ja leppälinnun pesintöjä. Kirjaa atlakseen pesintöjä sieltä, missä liikut! Kuullessasi varoittelua etsi lintuemo näkyviin, onko sillä hyönteisiä nokassaan. Varoittelu on todennäköisen pesinnän havainto (indeksi 63), mutta ruokaa nokassa on varma pesintä indeksillä 74. Liikkeellä on myös paljon maastopoikasia (pesimävarmuusindeksi 73). Seuraa siis tilanteita maastossa!

Kun haet ruudusta tiettyjen lajien varmoja pesintöjä, niin kannattaa katsoa, mitä lajikohtainen ohje kertoo asiasta: https://lintuatlas.fi/lajikohtaiset-ohjeet/

Osalla lajeista pesintä on jo ohi. Hyvin lentävät kottaraisen ja käpylintujen perheparvet, lieterannoilla levähtävät kahlaajat sekä pian syysmuutolla nähtävät naurulokkiperheet ovat pesimäkauden ulkopuolisia havaintoja (indeksi 1). Muista kuitenkin, että linnuilla saattaa olla myöhäisiä tai uusintapesintöjä ja pikkulinnuilla voi olla useita pesyeitä niin, että elokuun alussakin näkyy poikasia. Atlashavainnointia ei kannata lopettaa liian aikaisin! Tarkkaile lentopoikueita, ruokkiiko emo vielä poikasia (indeksi 73) vai ovatko nuoret jo niin itsenäisiä, että ovat voineet saapua toiselta ruudulta (indeksi 1).

Lappiin atlasretkelle!

Hätähuuto Lapin atlashavainnoinnin puolesta on kuultu. Lapissa on ahkeroinut useita harrastajia ja retkikuntia, ja lisäksi Luomuksen ja BirdLifen atlasretkeilijät tahkosivat tulosta Savukoskella, Sodankylän Lokassa ja Kittilässä. Pohjoisen Lapin atlaskartta vihertääkin jo lupaavasti, kun ruuduista tuli tyydyttävästi selvitettyjä.

Tekemistä kuitenkin riittää, sillä Lappi on noin kolmasosa Suomesta. Käy vielä heinäkuussa Lapissa ja osallistu yhteiseen ponnistukseen! Heikosti tutkittuja atlasruutuja on jopa pääteiden varsilla. Tutki selvitysastekarttaa https://tulokset.lintuatlas.fi/grid ja valitse ruutusi.

Kokemusten mukaan atlasruutu on Lapissa nostettavissa satunnaisesta tyydyttävästi selvitetyksi parin päivän retkeilyllä heinäkuussa. Nosto onnistuu ahkerasti jalkautumalla jo päivässä, jos ruudulla on monipuolisesti eri elinympäristöjä. Erityisen tuottoisia ovat suot ja talojen ympäristöt. Kaikki varoittelijat ja poikueäänet kannattaa tarkistaa. Jos et ehdi viipyä ruudulla, niin yksittäisetkin pysähdykset suon, talon tai pellon äärellä ovat avuksi. Kirjaa pysähdykseltä kaikista lajeista vähintään yksi tieto eli korkeimman pesimävarmuusindeksin havainto.

Atlaskisan tuloksia

Juhannusviikon atlaskisa siivitti atlashavainnointiin. Koko viikon aikana atlasruutuja kohensivat eniten Kim Kuntze (pesimävarmuussummien nostot yhteensä 268), Janne Leppänen (70) ja Kai Norrdahl (70). Suurimmat nostot yhtenä päivänä tekivät niin ikään Kim Kuntze (73), Janne Leppänen (70) ja Kai Norrdahl (48). Kisatuloksia päivitetään lomien jälkeen sivulle https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/


LHLH:n tilanne etenee hitaasti, mutta varmasti. Kolme (3) ruutua tarvitsisi vielä aktiivista retkeilyä, jotta saataisiin luvut nousemaan.

Tässä tämän hetkinen tilanne tulospalvelussa välttävien ruutujen osalta:

Ruudun nimi, pvi tällä hetkellä, puuttuva pistemäärä tyydyttävästä tasosta
Ypäjä, Ypäjän keskusta 176, puuttuu 20
Salo, Kiikala 182, puuttuu 19
Somero, Pitkäjärvi 181, puuttuu 17
Somero, Lamminniemi 194, puuttuu 5
Ypäjä, Ypäjänkylä 190, puuttuu 4
Somero, Sylvänä 195, puuttuu 3

StinaAtlastiedote 1527.7.2024 10.23
Lintujen pesinnät ovat kääntyneet loppuvaiheeseen. Muista kuitenkin, että linnuilla saattaa olla myöhäisiä tai uusintapesintöjä ja pikkulinnuilla voi olla useita pesyeitä niin, että elokuun alussakin näkyy poikasia. Atlashavainnointia ei kannata lopettaa liian aikaisin! Osalla lajeista pesinnät ovat jo muuttuneet kesäkiertelyksi, kuten käpytikalla ja kottaraisella tai sitten ne ovat jo muutolla, kuten lähes kaikki kahlaajat. Mutta isolla osalla lajeista on edelleen näkyvillä poikasia tai poikueita joita emot ruokkivat tai varoittelevat aktiivisesti. Kirjaa atlakseen pesintöjä sieltä,missä liikut!

Kuullessasi varoittelua etsi lintuemo näkyviin, ja tarkista onko sillä hyönteisiä nokassaan. Varoittelu on todennäköisen pesinnän havainto (indeksi 63), mutta ruokaa nokassa on varma pesintä indeksillä 74. Liikkeellä on myös paljon maastopoikasia (pesimävarmuusindeksi 73). Seuraa siis tilanteita maastossa!

Tarkkaile lentopoikueita, ruokkiiko emo vielä poikasia (indeksi 73) vai ovatko nuoret jo niin itsenäisiä, että ovat voineet saapua toiselta ruudulta (indeksi 1).

Kun haet ruudusta tiettyjen lajien varmoja pesintöjä, niin kannattaa katsoa, mitä lajikohtainen ohje kertoo asiasta:
https://lintuatlas.fi/lajikohtaiset-ohjeet/" onclick="window.open(this.href);return false;">https://lintuatlas.fi/lajikohtaiset-ohjeet/

Vielä Lappiin atlasretkelle!
Tekemistä riittää edelleen, sillä Lappi on noin kolmasosa Suomesta. Jos käyt vielä Lapissa, niin osallistu yhteiseen ponnistukseen! Heikosti tutkittuja atlasruutuja on jopa pääteiden varsilla. Tutki selvitysastekarttaa
https://tulokset.lintuatlas.fi/grid" onclick="window.open(this.href);return false;">https://tulokset.lintuatlas.fi/grid ja valitse ruutusi.

Retkeile ahkerasti jalkautumalla, jos ruudulla on monipuolisesti eri elinympäristöjä. Erityisen tuottoisia ovat suot ja talojen ympäristöt. Kaikki varoittelijat ja poikueäänet kannattaa tarkistaa. Jos et ehdi viipyä ruudulla, niin yksittäisetkin pysähdykset suon, talon tai pellon äärellä ovat avuksi. Kirjaa pysähdykseltä kaikista lajeista vähintään yksi tieto eli korkeimman pesimävarmuusindeksin havainto.

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Pikaohje lintuatlakseen: https://lintuatlas.fi/pikaohje-lintuatlakseen/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?: https://laji.fi/map tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid" onclick="window.open(this.href);return false;">https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/




LHLH:n tilanne paranee koko ajan.
Enää viisi (5) ruutua tyydyttävällä tasolla, joista kaksi ruutua vaativat perusteellisempaa retkeilyä.

Tässä tämän hetkinen tilanne tulospalvelussa välttävien ruutujen osalta:

Ruudun nimi, pvi tällä hetkellä, puuttuva pistemäärä tyydyttävästä tasosta
Ypäjä, Ypäjän keskusta 176, puuttuu 20
Salo, Kiikala 183, puuttuu 18
Somero, Pitkäjärvi 190, puuttuu 8
Somero, Lamminniemi 195, puuttuu 4
Somero, Sylvänä 197, puuttuu 1

StinaAtlastiedote 1620.8.2024 21.05
Kesä on loppupuolella, mutta vielä voi saada atlashavaintoja myöhään, pitkään tai moneen kertaan pesivistä lajeista. Kerjääviä poikueita voi olla vaikkapa mustarastaalla, harmaasiepolla tai joillakin petolinnuilla. Useimmilla lajeilla pesimäkausi on kuitenkin ohi. Itsenäistyneistä nuorista linnuista ja syysmuuttajista ei kirjata atlashavaintoja.

Tarkista, ilmoititko kesältä kaikki atlashavaintosi ja onko pesimävarmuusindeksejäsi tarpeen päivittää. Jos joku muu on ilmoittanut lajista havainnon samalta paikalta aiemmalta päivältä, voit kirjata omaan havaintoosi indeksin 4 tai 5. Atlasruutujen puutelistoista on apua tarkistuksessa. Huomioithan, että salatut tai karkeistetut havainnot eivät välttämättä näy ruudun puutelistalla.

Kiitos lintuatlaksen edistämisestä!
Kesän aikana atlaksen parissa on ahkeroitu. Maan eteläpuoliskossa 75 % atlasruuduista on nyt tavoitteessa eli vähintään tyydyttävästi selvitetty, kun 10.6. lukema oli 60 %. Neljässä lintuyhdistyksessä kaikki ja seitsemässä lähes kaikki atlasruudut ovat tavoitteessa. Ilman havaintoja olevien nollaruutujen määrä on koko maassa huvennut (88 > 50), samoin vain satunnaishavaintoja sisältävien ruutujen määrä (779 > 460). Yhdistyksissä on järjestetty atlasretkiä katvealueille ja asukkailta kyselemällä on saatu lisää havaintoja atlakseen. Monen lajin atlaskartasta on tilkitty aukkoja. Lämpimät kiitokset kaikille atlakseen panostaneille!

Katseet eteenpäin
Atlaksessa on kuitenkin vielä tekemistä etenkin Lapissa, minkä muuta maata höllemmästä atlastavoitteesta on tietoa täällä: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi." onclick="window.open(this.href);return false;">https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi. Vasta yksi Lapin suurruutu (50 × 50 km) ylsi tavoitteeseen tänä kesänä. Nosto oli pitkälti parin harrastajan ansiota. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenkin harrastajan panostuksella on Lapissa suuri merkitys. Sama kävi ilmi Luomuksen ja BirdLifen Lapin atlasretkillä kesä?heinäkuussa. Pienellä porukalla saatiin Itä-Lapissa tyydyttäviksi 14 ja välttäviksi 13 atlasruutua. Länsi-Lapissa vastaavat lukemat olivat 31 ja 7.

Kannattaakin jo miettiä, olisiko mahdollista tehdä oma tai yhdistyksen atlasretki Lappiin ensi kesänä, joka on atlaksen viimeinen maastokausi. Lapissa on heikosti tutkittuja atlasruutuja jopa pääteiden varsilla sekä erämaa-alueilla vaellustaitoisille. Katvealueita on vielä myös Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, maan keskiosissa ja saaristossa. Viedään atlas yhdessä tavoitteeseen!

Tilastoja
Atlaksen tulospalveluun lisättiin Havainnoijat-tilasto, josta näkee Luomuksen havaintopalveluihin tallennetut atlashavaintojen määrät: https://tulokset.lintuatlas.fi/observers." onclick="window.open(this.href);return false;">https://tulokset.lintuatlas.fi/observers.
Atlasviikkojen 10.?23.6. aikana ilmoitettiin noin 70 000 atlashavaintoa. Erityisesti kannustettiin ilmoittamaan tietoja yleisistä lajeista. Niin tapahtui, sillä monen tavallisen lajin atlaskartta koheni. Atlasviikkojen tuloksia puidaan sivulla: https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/.
Atlasviikkojen sivulla esitellään myös valtakunnallisen atlaskisan 17.?23.6. tulokset.

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/


LHLH:ssa pääsimme yhtä ruutua vaille tavoitteen, hienoa ja kiitos kaikille havaintoja ilmoittaneille!
Nyt on tärkeää tallentaa kaikki tallentamattomat havainnot tältä vuodelta Tiiraan pesimävarmuusindeksin kera.

StinaAtlastiedote 1730.8.2024 14.15
Atlaskausi ei ole vielä ohi, vaikka syksy etenee vääjäämättä. Tänä vuonna monella lajilla on ilmeisesti keskimääräistä enemmän myöhäisiä pesintöjä, minkä vuoksi joidenkin lajien ruokkivia emoja, maastopoikasia ja jopa laulavia emolintuja voi yhä havaita. Esimerkiksi haarapääskystä, mustarastaasta, sepelkyyhkystä ja tukkakoskelosta on kirjattu viime aikoina varmoja pesintöjä.

Tallennathan myös myöhäisiä pesintöjä koskevat havainnot atlakseen. Havainnoista on hyötyä paitsi lintuatlaksessa myös lintujen lisääntymiskauden ajoittumisen ja sen vuosien välisen vaihtelun selvittämisessä.


Tarkista kesän havainnot

Nyt on hyvä aika käydä läpi kesän atlashavaintoja, kun ne ovat vielä tuoreessa muistissa. Tarkista siis, ilmoititko kesältä kaikki atlashavaintosi ja onko pesimävarmuusindeksejäsi tarpeen päivittää. Monin paikoin on ilmoitettu vain kiinnostavimpia lajeja tai helposti havaittavia pesintöjä. Atlasruutujen puutelistoista on apua tarkistuksessa. Huomioithan, että salatut tai karkeistetut havainnot eivät välttämättä näy ruudun puutelistalla.

Jos joku muu on ilmoittanut lajista mahdollisen pesinnän havainnon samalta paikalta samana vuonna aiemmalta päivältä, voit kirjata omaan havaintoosi korkeamman indeksin 4 tai 5. Jokaisesta kirjatusta havainnoista on apua atlaksessa. Kiitos kaikille havaintojaan tallentaneille!


Tiiran uusi kirjauslomake

Tiira-lintutietopalvelussa on otettu kesäkuun alussa käyttöön uusi havaintojen kirjauslomake, joka parantaa järjestelmän käytettävyyttä etenkin mobiililaitteilla. Päivitetty ohje atlashavaintojen kirjaamiseen Tiiran uuden lomakkeen avulla löytyy sivulta:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

Tutustu tarvittaessa myös uuden lomakkeen yleisiin käyttöohjeisiin:
https://www.birdlife.fi/havainnot/tiira/uusi-ukk/


Atlastietoa englanniksi

Perustietoa atlaksesta ja siihen osallistumisesta englanniksi on nyt saatavilla atlaksen sivuilla: https://lintuatlas.fi/bird-atlas/" onclick="window.open(this.href);return false;">https://lintuatlas.fi/bird-atlas/

Sivulta löytyvät myös pesimävarmuusindeksien englanninkieliset kuvaukset. Jaattehan tietoa sivusta eteenpäin henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita atlaksesta ja kaipaavat osallistumisen materiaalia englanniksi!



Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Stina Atlastiedote 1822.9.2024 14.31
Syksyn myötä lintujen pesimäkausi on ohi. Nyt kannattaa viipymättä tallentaa kesän atlashavaintosi, jos niitä on vielä ilmoittamatta. Muistathan, että myös aiemmilta atlasvuosilta 2022 ja 2023 unohtuneita havaintoja kannattaa edelleen tallentaa atlakseen. On tärkeää saada ajantasaisin käsitys atlaksen tilanteesta, kun valmistaudumme ensi vuoteen ja atlaksen viimeiseen maastokauteen.

Kannattaa myös tarkistaa oman ja muiden lintuyhdistysten tilanteet atlaksen tulospalvelun yhdistyssivun kautta: https://tulokset.lintuatlas.fi/society." onclick="window.open(this.href);return false;">https://tulokset.lintuatlas.fi/society. Kävitkö kesällä jollakin ruudulla, joka ei ole vielä tyydyttävästi selvitetty? Tarkista ruudun puutelista, löytyykö havainnoistasi ruudun tietoihin täydennystä. Tai tunnetko jonkun ruudulla asuvan tai liikkuvan henkilön, jolta voisit kysellä havaintoja? Kaikki luotettavat tiedonmurut kannattaa hyödyntää, sillä se helpottaa viimeisen vuoden atlastyötä.

Eikö joku havaintosi näy tulospalvelussa? Lintuatlaksen tulospalvelussa tiettyjen arkaluontoisten lajien tietoja on karkeistettu ja osittain salattu lajien suojelemiseksi. Kaikki ilmoitetut havainnot tulevat kuitenkin lintuatlashankkeen käyttöön. Lisäksi Tiiran kautta kirjatut havainnot, jotka on salattu Tiirassa, tulevat atlaksen tuloksiin kolmen kuukauden viiveellä. Lue lisää: https://lintuatlas.fi/sensitiiviset/" onclick="window.open(this.href);return false;">https://lintuatlas.fi/sensitiiviset/

Atlaksen tilanne
Atlashavaintojen määrä ylitti 1,5 miljoonan rajan noin 11.9.! Eteläisen Suomen atlasruuduista 76 % on nyt tavoitteessa eli vähintään tyydyttävästi selvitetty (helmikuussa oli 55 %). Jo yksitoista yhdistystä on selvittänyt alueensa atlasruudut kokonaan tai lähes kokonaan tavoitteen mukaisesti. Loppujen yhdistysten osalta moni hyötyisi naapuriavusta, jonka ohjaaminen on viimeisen atlasvuoden tärkeitä tehtäviä. Lapin 44 suurruudusta (50 × 50 km) vasta yksi on tavoitteessa eli suurruudun atlasruuduista kolme neljäsosaa on tyydyttävästi selvitetty. Jos tunnet Lapissa asuvia tai vaeltaneita henkilöitä, kysele heiltä lintuhavaintoja atlakseen!

Tekemistä siis riittää viimeiselle atlasvuodelle. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, maan keskiosissa, saaristossa ja Lapissa on yhä katvealueita. Ne ovat kuitenkin pienentyneet. Kannattaakin muistaa, että lintuatlas on tänä vuonna edennyt selvästi. Monen atlasruudun tilanne on nyt nostettu lähes tyydyttäväksi. Lapissa lukuisia atlasruutuja on ahkeroitu tyydyttäviksi, vaikka suurruudut eivät ole vielä tavoitteessa. Nollaruutuja on 50 vähemmän kuin helmikuussa. Kiritään hyvää atlastahtia ja pesimälinnustomme levinneisyyden päivitystä. Kiitos tähänastisesta atlastyöstä!

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla: https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ?Atlasruudukko? ja halutessasi ?Lintuatlasruudut yhdistyksittäin?:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: