Porin retki

01.09.2019

Hyväksi todetulla sapluunalla jatkettiin retkeilyä eli pienoisbussi alle, harrastajat kyytiin ja kulut tasan. (paitsi kuski vapautettiin tästä) Kellonympärys päivän aikana mukavasti kulahti hienoissa lintupaikoissa ja hyvässä seurassa.

Perinteitä vaalien Poriin saavuttua kävimme ensin kahvilla ennenkuin rantauduimme Yyterin niityille. Aamupäivä siellä sitten kahlailtiinkin. Kahlaajapaljoudesta löytyi kaikki perussirrit (jos nyt keskimaan ihminen näin tohtii sanoa?) mutta olipa mukana harvinaisuuskin, kun paikalle oli saapunut päivää ennen meitä kaukainen vieras Koillis-Aasiasta, palsasirri (calidris melanotos) Lintu löydettiin, kun saatiin vinkkiä paikalla olleilta kuvaajilta, missä suunnalla se oleilee. Vielä suurempi harvinaisuus, suippopyrstösirri (calidris acuminata), oli jo jatkanut matkaansa. Se oli vieraillut paikalla ainakin 25, 26 ja 30. elokuuta. Lintupaljouden ohella joku keksi niityltä auringossa lepäilevän rantakäärmeen (natrix natrix)

Jätettiin niityt ja käytiin syömässä mainio lounas Yyterin kylpylähotellilla (perinne alkaa olla sekin)

Lounaan jälkeen ensimmäinen kohde oli Enäjärven tarkkailulava. Paikalla oli nähty lähipäivinä jopa kuusi jalohaikaraa (ardea alba) mutta nyt näkyvillä oli lähinnä puolisukeltajasorsia. Varsin pian vaihdettiinkin paikkaa ja siirryttiin Teemuluodon tornille. Ensimmäisenä lintuna erottui lepäilevä jalohaikara, joka olikin ainoa lajiaan tällä retkellä. (mainittakoon, että samaan aikaan tutulla Loimalammilla oli havaittu kaksi jalohaikaraa!) Tässä tornissa havaittiin myös kaksi nuolihaukkaa (falco subbuteo), kaksi ruskosuohaukkaa (circus aeruginosus), kanahaukka (accipiter gentilis) ja varpushaukka (accipiter nisus)

Viimeinen kohde oli Kaarluodon torni, jossa ei aiemmin ole käytykään (joskin tietynlainen perinne on ollut ujuttaa Porin retkeen yksi ennennäkemätön paikka) Tornista näkee Preiviikinlahden perukan mutta rantaviivaan on sen verran matkaa, että kaukoputki on välttämätön, jos mielii harmaahaikaroita (ardea cinerea) pienempiä lintuja tunnistaa. Ja tarvittiin sitä isompienkin lintujen tunnistamiseen, kun kaksi merikotkaa (haliaeetus albicilla) lentelivät melko kaukana taivaalla.

Paluumatkalla oli vielä joillakin intoa etsiä Leistilänjärveä (kuivatettu järvi Nakkilassa) siellä eilen havaitun punajalkahaukan ( falco vespertinus) vuoksi. Taisi alkaa väsymys painaa eikä edes järveä löytynyt, saati sitten tätä pikkuharvinaisuutta, jolla on melkoinen invaasio menossa tänä syksynä. (ennustajaeukko olisi voinut kertoa kahvinporoistaan, että kyllä niitä pian ilmestyy lounais-hämeeseenkin...)

Lintulajeja listattiin reisun aikana 61 ja listaamiseen osallistuivat etupenkiltä lukien Keijo, Aila, Arto, Aku, Heikki, Pekka L, Lassi, Reijo ja Ulla.

kirjoitti Reijo

02.07.2020Hallituksen kokous
29.05.2020Koijärvitarkkailuvuorokausi
18.04.2020Huhtiralli 18.4.2020
07.03.2020Matkun lintukävely
02.03.2020Talvilinnut 2019/2020
20.02.2020Helmikuun lintuilta
17.02.2020Pöllöretki 13.2.2020
29.01.2020Tammikuun lintuilta
27.01.2020ARK:n kokous 25.1.
12.01.2020Hallituksen kokous

Siirry arkistoon »